32.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 1, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaKematian sebenar COVID-19 di China 366 kali ganda dari angka rasmi -...

Kematian sebenar COVID-19 di China 366 kali ganda dari angka rasmi – Penganalisis

Rejim China mungkin telah memperkecilkan kadar kematian COVID-19 negara itu sebanyak 17,000 peratus, dalam kempen penindasan data yang sistematik untuk mengekalkan imej politiknya, menurut seorang penganalisis Amerika Syarikat.

Itu akan menjadikan jumlah kematian COVID-19 di China kira-kira 1.7 juta berbanding laporan 4,636 kematian kumulatif selama dua tahun yang dikekalkan oleh pihak berkuasa China. Ini adalah 366 kali ganda dari angka rasmi.

Penemuan tersebut, dilakukan oleh George Calhoun, pengarah program kewangan kuantitatif di Institut Teknologi Stevens, berdasarkan data pada bulan Januari yang dijana oleh model yang dibangunkan The Economist.

Para pekerja pembersihan melakukan operasi nyahkuman di Xian, Wilayah Shaanxi, China pada 11 Januari 2022 (Gambar oleh STR/AFP/Getty Images)

Sebilangan besar kematian yang direkodkan secara rasmi di China datang dari Wuhan dalam tempoh tiga bulan pertama wabak itu, dengan hanya ratusan lagi dilaporkan di seluruh negara sejak itu.

Rejim China hanya melaporkan empat kematian tambahan sejak 18 April 2020, meletakkan China sebagai negara yang mempunyai kadar kematian COVID-19 terendah di dunia, yang dibanggakan oleh Zhong Nanshan, pakar epidemiologi China yang menyelia tindak balas pandemik di China, minggu lalu.

Tetapi titik data mengagumkan itu-ratusan kali lebih rendah berbanding di Amerika Syarikat- yang memegunkan Calhoun.

“Itu adalah mustahil. Ia adalah mustahil dari segi perubatan, ia adalah mustahil secara statistik,” kata Calhoun kepada NTD, saluran media sekutu The Epoch Times.

(Gambar oleh HECTOR RETAMAL/AFP/Getty Images)

“Ingat, pada 2020, tiada vaksin, tiada rawatan,” katanya. “Jadi anda mempunyai populasi yang tidak dilindungi yang menunjukkan kematian sifar COVID-19, walaupun mereka mempunyai puluhan ribu kes.”

Menyusun rekod awam dan laporan penyelidikan terdahulu, dan menganalisis corak rejim itu menutup skandal pada masa lalu, Calhoun membuat kesimpulan yang baginya nampak jelas: China telah menjadikan dasar “sifar COVID” sebagai objektif politik, dan secara sistematik memalsukan data untuk menyokong tuntutannya.

“Seseorang menghantar mesej pada penghujung suku pertama pada 2020 dan berkata, ‘Baiklah, kami mahu melihat sifar COVID. Itu dasar kami.’ Dan ia menjadi sifar COVID,” kata Calhoun.

Tidak wajar

Perkara memeranjatkan yang pertama ialah penurunan mendadak dalam laporan kematian COVID-19 sejak April 2020 dari tanah besar China selepas kadar jangkitan “bergelora”, kata Calhoun.

Sejak 18 April 2020 hingga 8 Januari 2022, lebih 35,000 kes dilaporkan di tanah besar China (tidak termasuk kes tanpa gejala), menurut data rasmi daripada Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China. Hanya empat kematian direkodkan dalam tempoh yang sama.

Sebagai perbandingan, Hong Kong, yang melaporkan data separuh daripada jumlah jangkitan COVID-19 sepanjang tempoh itu, telah melaporkan 213 kematian setakat ini.

Kadar kes kematian (jumlah bahagian mereka yang dijangkiti dan meninggal dunia) di Wuhan dalam tempoh tiga bulan pertama pandemik itu berpurata 7.7 peratus, lebih lima kali ganda daripada Amerika Syarikat dan empat kali ganda purata di dunia.

Angka kematian di Wuhan berbanding negara lain di dunia (Ihsan George Calhoun)

Dua senario dalam kebarangkalian: sama ada virus itu “jauh lebih membawa maut pada awal 2020 di Wuhan berbanding di tempat lain, pada bila-bila masa lain,” atau sebagai alternatif, angka jangkitan rasmi dari China terlalu kecil dengan faktor tiga atau empat, kata Calhoun.

Sepanjang 20 bulan berikutnya, terdapat ketidakkonsistenan data COVID-19 dari China. Sehingga September 2021, China telah menjadi satu-satunya negara di dunia yang tidak memberikan data lengkap tentang lebihan kematian—kematian yang tidak dapat dijelaskan di luar trend biasa yang boleh menawarkan anggaran kasar bagi kematian COVID-19 yang tidak dikira, tinjauan oleh Universiti Washington menunjukkan.

Model The Economist berusaha untuk mengimbangi jurang data tersebut. Berdasarkan model itu, Calhoun berkata lebihan kematian China dikurangkan sebanyak kira-kira 17,000 peratus. Percanggahan ini, katanya, mengatasi negara yang terlibat dalam pergolakan awam berskala besar, seperti Libya, Iraq, Afghanistan dan Venezuela. Venezuela, yang tertinggi kalangan empat negara itu, mempunyai anggaran lebihan nisbah kematian COVID-19 sebanyak 1,100 peratus.

Anggaran kematian di China sebanyak 17,000 peratus dikurangkan (Ihsan George Calhoun)

Kiraan kematian tidak tepat akibat virus tersebar luas di seluruh negara. Berdasarkan model The Economist, jumlah rasmi Amerika Syarikat adalah tidak tepat serendah kira-kira 30 peratus. Tetapi dalam kes di China adalah terlalu melampau.

“Mereka melonjak bumbung,” kata Calhoun mengenai percanggahan antara angka rasmi COVID-19 di China dan anggaran jumlah sebenar kematian.

“Sesuatu yang mendorong perkara itu.”

Walaupun virus mungkin tidak boleh dipersalahkan untuk lompatan angka itu, pihak berkuasa China yang menutup mulut telah menawarkan beberapa petunjuk tentang apa lagi perkara yang bakal berlaku.

Anggaran Calhoun bertepatan dengan bukti anekdot daripada penduduk tempatan, dokumen dalaman yang dibocorkan kepada The Epoch Times, dan kajian penyelidikan mengenai kesan virus itu di China, yang semuanya menunjukkan bahawa angka rasmi telah sangat dipandang remeh atau diperkecilkan.

Pada bulan-bulan awal ketika wabak pertama kali muncul di Wuhan, beberapa pekerja rumah pengebumian di bandar itu memberitahu The Epoch Times bahawa mereka bekerja tanpa henti untuk membakar mayat. Pada bulan Mac, beribu-ribu tempayan abu dihantar ke salah satu krematorium, apabila jumlah kematian rasmi melebihi 2,000. Pihak berkuasa menaikkan angka kematian sebanyak 50 peratus sebulan kemudian, yang mengaitkan jurang itu kepada ketidakcekapan pentadbiran.

Pesakit COVID-19 dibawa ke Hospital Wuhan Red Cross, China pada 25 Januari 2020. (Gambar oleh HECTOR RETAMAL/AFP/Getty Images)

Satu kajian yang diterbitkan dalam The Lancet pada Mac tahun lalu menyatakan seramai 968,800 warga di Wuhan mempunyai antibodi menjelang April 2020, yang bermakna mereka telah dijangkiti virus itu dan mencapai imuniti.

Ketidakkonsistenan data tidak terhad kepada Wuhan. Dalam tempoh dua minggu pada Februari 2020, dokumen dalaman daripada pihak berkuasa kesihatan Shandong menunjukkan hampir 2,000 individu telah diuji positif untuk virus itu, tetapi hanya 755 jangkitan direkodkan secara terbuka.

Dokumen yang bocor menunjukkan rejim PKC terus menganggap kawalan virus sebagai tugas politik.

Dalam beberapa fail yang diperoleh baru-baru ini oleh The Epoch Times, seorang pegawai tinggi China Wilayah Shaanxi, di mana ibu negerinya Xi’an yang dilanda virus, telah mengarahkan “langkah paling sukar” dilaksanakan untuk menyekat penularan virus selanjutnya dari Xi’an. Dengan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing bakal mendatang, kebocorannya akan mewujudkan “risiko sistemik” dan “mencemarkan imej negara,” kata dokumen itu.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI