31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaBisnes & EkonomiKapal dagang bawa muatan 4,000 kereta mewah karam di Lautan Atlantik

Kapal dagang bawa muatan 4,000 kereta mewah karam di Lautan Atlantik

Sebuah kapal kargo yang membawa beribu-ribu kenderaan yang terbakar berhampiran Azores, Portugal kini telah karam ke dalam Lautan Atlantik, para pegawai mengesahkan pada hari Selasa, 1 Mac.

Tentera Laut Portugal mengesahkan di media sosial kapal Felicity Ace karam kira-kira 25 batu nautika di luar zon ekonomi Portugis Azores di Lautan Atlantik. Kedalaman laut, adalah kira-kira 10,000 kaki (3,048 meter) di kawasan itu, pegawai tentera laut menganggarkan.

“Cuaca di luar sana agak buruk,” kata Pat Adamson, jurucakap MOL Ship Management, yang mengendalikan kapal itu, menurut Bloomberg News. “Dan kemudian ia tenggelam, yang merupakan satu kejutan.”

Marinha Portuguesa / Facebook

Selepas kapal itu karam, ia meninggalkan serpihan dan “sebahagian kecil sisa berminyak, yang diselerakkan oleh jet air bot tunda,” kata Tentera Laut Portugal. Tapak ini kini dipantau oleh agensi alam sekitar Portugal dan Kesatuan Eropah (EU).

Kapal dagang itu, yang dalam perjalanan ke Amerika Syarikat dari Jerman, membawa kira-kira 4,000 kereta mewah, termasuk buatan Volkswagen, Porsche, Bentley, dan lain-lain. Terdapat laporan mengatakan kapal itu juga membawa kenderaan elektrik di dalamnya.

“Walaupun masih terlalu awal untuk mengesahkan perkara yang berlaku dan langkah seterusnya, kami—bersama-sama dengan rakan sekerja kami di Porsche AG—menyokong pelanggan dan pengedar kami sebaik mungkin untuk mencari penyelesaian,” kata Angus Fitton, naib presiden Porsche, dalam laporan media yang diterbitkan pada bulan Februari. “Kami sedang berhubung dengan syarikat perkapalan dan butiran kereta di atas kapal kini dikenal pasti.”

Bulan lalu, seorang pengguna Twitter, Matt Farah, yang mengendalikan laman web SmokingTire, menulis bahawa Porsche miliknya berada di atas kapal yang terbakar.

“Saya baru mendapat panggilan daripada pengedar saya. Kereta saya kini telah hanyut, mungkin terbakar, di tengah lautan,” ciapan itu berkata.

Jurucakap Bentley memberitahu BBC bahawa keretanya juga berada di atas kapal yang terkepung itu. Pegawai memberitahu Automotive News bahawa mereka percaya bahawa berpuluh-puluh Lamborghini termasuk SUV Urus serta model Aventador dan Huraca berada di dalam kapal itu.

Marinha Portuguesa / Facebook

“Kami belum mengetahui keputusan akhir,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Automobili Lamborghini America, CEO Andrea Baldi, kepada media itu. “Kami juga sedang menunggu maklumat rasmi buat masa ini. Kami telah memaklumkan kepada pengedar kami, dan mereka telah memaklumkan kepada pelanggan kami, kerana apa sahaja yang berlaku, dalam apa jua keadaan, akan berlaku kelewatan.”

Model Aventador, bernilai ratusan ribu dolar setiap satu, habis dijual dan menghampiri penghujung pengeluarannya, kata laman web itu.

“Kereta itu habis dijual, jadi sentiasa ada kemungkinan daripada 563 unit itu beberapa pembatalan boleh membenarkan penggantian Aventador, tetapi saya lebih suka berharap buat masa ini sekurang-kurangnya beberapa Aventador di dalam kapal itu akan selamat,” Baldi memberitahu Automotive News.

Punca kebakaran Felicity Ace masih tidak dapat dipastikan.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI