25.2 C
Kuala Lumpur
Monday, November 28, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupRamai yang takut buat 'nasal test' sebab sakit, pakar ENT kongsi cara...

Ramai yang takut buat ‘nasal test’ sebab sakit, pakar ENT kongsi cara betul dapatkan sampel

Saban hari kes Covid-19 di Malaysia mencecah puluhan ribu. Walaupun kita sudah berhati-hati, tetapi jumlah angka jangkitan wabak ini nampaknya masih tinggi. Walaupun setinggi mana pun kes yang ada orang ramai masih tetap perlu keluar- sama ada untuk bekerja mahupun untuk melakukan kerja-kerja dan aktiviti lain.

Jadi, ramai yang melakukan ujian kendiri untuk memastikan mereka tidak dijangkiti. Biasanya mereka akan menggunakan Rapid Test Kit (RTK-AG) iaitu melalui air liur atau calitan hidung bagi mengesan jangkitan Covid-19.

Memandangkan ada dua cara untuk menjalankan ujian kendiri, rasanya ramai yang lebih selesa untuk menggunakan ujian air liur. Hal ini kerana jika menggunakan kaedah calitan hidung ramai yang tidak berani.

Mereka bimbang hidung mereka akan sakit atau geli ketika sampel diambil. Lihat sahaja gambar, sudah boleh buatkan ramai yang gerun! Dalam masa yang sama masih ramai juga yang tidak tahu cara mendapatkan sampel calitan hidung yang betul.

Namun, anda tidak perlu bimbang lagi kerana seorang doktor pakar bedah Hidung, Mulut & Tekak (ENT) di Australia, Dr. Eric Levi telah berkongsikan tutorial untuk mendapatkan sampel calitan hidung dengan betul di laman instagramnya.

Menurut Dr. Eric, untuk mendapatkan keputusan sampel yang betul, seharusnya sampel yang diambil ialah daripada mukus yang ada di saluran pernafasan yang berada di dalam bahagian belakang lubang hidung.

Ketika melakukan calitan hidung anda perlu menolak kapas ke bawah secara perlahan-perlahan dan menghala ke dalam lubang hidung dengan perlahan dan berhati-hati, sekitar 2 hingga 3cm ke dalam.

Setelah itu, pusingkan kapas dalam tempoh 12 ke 15 saat sebelum mengeluarkan sampel calitan tersebut.

Jika anda melakukan cara yang betul hidung anda tidak akan merasakan kesakitan. Biasanya kesakitan terjadi akibat anda menolak kapas menghala ke atas di bahagian atas hidung.

Dengan itu, sampel hanya diperolehi daripada bahagian hadapan hidung ialah sampel bulu hidung dan ianya boleh mempengaruhi keputusan sampel yang tidak tepat.

Bagi anda yang masih mempunyai tanda tanya bagaiamana cara melakukannya dengan betul, lihat sendiri video yang dikongsikan oleh Dr. Eric Levi. Semoga bermanfaat!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

https://www.instagram.com/tv/CZG34zSlbkP/?utm_medium=copy_link

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI