26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaKematian tragis kanak-kanak 6 tahun dalam krisis Rusia-Ukraine undang suasana pilu pasukan...

Kematian tragis kanak-kanak 6 tahun dalam krisis Rusia-Ukraine undang suasana pilu pasukan perubatan

Sebuah hospital di bandar pelabuhan Mariupol, Ukraine kecoh apabila sebuah ambulans tiba dengan membawa seorang kanak-kanak perempuan berusia 6 tahun.

Kanak-kanak itu dilaporkan mengalami kecederaan serius akibat terkena tembakan tentera Rusia.

Gambar AP /Twitter

Sebuah rakaman video dikongsikan oleh agensi berita APTN yang memaparkan saat genting pakar perubatan dilihat bertungkus-lumus cuba menyelamatkan kanak-kanak itu.

Malangnya, kanak-kanak itu meninggal dunia secara tragis akibat kecederaan parah yang dialami.

Kematian kanak-kanak itu jelas menjentik emosi petugas perubatan dan semua kakitangan yang berada di hospital itu. Beberapa petugas tidak dapat menahan kesedihan dan mengalirkan air mata, dengan salah seorang meluahkan kata-kata kasar terhadap Presiden Rusia Vladimir Putin.

Gambar AP /Twitter

“Tunjukkan ini kepada Putin, mata kanak-kanak ini dan para doktor yang menangis …,” teriaknya dengan nada marah bercampur kecewa.

Semasa doktor bertungkus-lumus cuba menyelamatkan kanak-kanak itu, bapanya dibawa ke Unit Rawatan Rapi (ICU) di hospital yang sama.

Ibunya pula dilihat sedang duduk bersendirian di koridor, menyusun barang-barang yang dibawa semasa mereka dikejarkan ke hospital.

Gambar AP /Twitter

Berdasarkan rekod, ini bukan kematian pertama yang melibatkan kanak-kanak dibawah usia 18 tahun selepas peperangan tercetus dalam krisis memuncak antara Rusia dan Ukraine.

Pada 26 Februari, seorang kanak-kanak lelaki warga Ukraine berusia 6 tahun turut dilapor meninggal dunia akibat terkena peluru yang dibedil Rusia.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI