27.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 4, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaKematian tragis kanak-kanak 6 tahun dalam krisis Rusia-Ukraine undang suasana pilu pasukan...

Kematian tragis kanak-kanak 6 tahun dalam krisis Rusia-Ukraine undang suasana pilu pasukan perubatan

Sebuah hospital di bandar pelabuhan Mariupol, Ukraine kecoh apabila sebuah ambulans tiba dengan membawa seorang kanak-kanak perempuan berusia 6 tahun.

Kanak-kanak itu dilaporkan mengalami kecederaan serius akibat terkena tembakan tentera Rusia.

Gambar AP /Twitter

Sebuah rakaman video dikongsikan oleh agensi berita APTN yang memaparkan saat genting pakar perubatan dilihat bertungkus-lumus cuba menyelamatkan kanak-kanak itu.

Malangnya, kanak-kanak itu meninggal dunia secara tragis akibat kecederaan parah yang dialami.

Kematian kanak-kanak itu jelas menjentik emosi petugas perubatan dan semua kakitangan yang berada di hospital itu. Beberapa petugas tidak dapat menahan kesedihan dan mengalirkan air mata, dengan salah seorang meluahkan kata-kata kasar terhadap Presiden Rusia Vladimir Putin.

Gambar AP /Twitter

“Tunjukkan ini kepada Putin, mata kanak-kanak ini dan para doktor yang menangis …,” teriaknya dengan nada marah bercampur kecewa.

Semasa doktor bertungkus-lumus cuba menyelamatkan kanak-kanak itu, bapanya dibawa ke Unit Rawatan Rapi (ICU) di hospital yang sama.

Ibunya pula dilihat sedang duduk bersendirian di koridor, menyusun barang-barang yang dibawa semasa mereka dikejarkan ke hospital.

Gambar AP /Twitter

Berdasarkan rekod, ini bukan kematian pertama yang melibatkan kanak-kanak dibawah usia 18 tahun selepas peperangan tercetus dalam krisis memuncak antara Rusia dan Ukraine.

Pada 26 Februari, seorang kanak-kanak lelaki warga Ukraine berusia 6 tahun turut dilapor meninggal dunia akibat terkena peluru yang dibedil Rusia.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI