26.2 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupIkuti tips cara goreng Char Kuey Teow supaya tidak lembik, kembang atau...

Ikuti tips cara goreng Char Kuey Teow supaya tidak lembik, kembang atau hancur, memang menjadi!

Ramai antara kita yang suka makan makanan yang ‘simple’, makanan yang lengkap dengan semua khasiat dan rasa tetapi tidak leceh atau sukar untuk disediakan.

Ada yang suka menikmati sepinggan nasi goreng, atau mi goreng yang cukup dengan semuanya- sayur-sayuran ada, ayam atau makanan laut pun ada. Hanya dengan sepinggan, menu lengkap boleh dinikmati tanpa perlu memasak tiga, atau empat jenis lauk.

Selain nasi goreng atau mi goreng, Char Kuey Teow juga sering menjadi pilihan ramai. Char Kuey Teow merupakan sejenis mi yang bentuknya sedikit berbeza. Ianya berbentuk lebar dan berwarna putih yang sering digorengkan dengan pelbagai bahan lain seperti sayur, telur dan makanan laut.

Namun, tidak semua orang mahir untuk memasak Char Kuey Teow yang betul-betul enak. Hal ini kerana kadang-kala tekstur mi boleh menjadi terlalu kembang atau lembik dan keadaan itu boleh menjejaskan rasa Char Kuey Teow yang sebenar.

Mungkin ada yang sudah kehabisan idea mencari sebab mengapa Char Kuey Teow yang dimasak tidak sama seperti di kedai makan. Untuk anda yang mahu tahu sebenarnya ada tips mudah yang boleh diikuti supaya Char Kuey Teow anda tidak kembang atau lembik.

Berikut adakah perkongsian seorang pengguna Facebook, Puan Yurni Emilia, yang ada berkongsi tentang cara memasak Char Kuey Teow dengan betul dan enak. Ikuti tips yang dikongsikan dan semoga Char Kuey Teow anda akan menjadi selepas ini!

Dah beberapa kali nampak ahli kumpulan ini menghadapi krisis menggoreng Kuey Teow. Di sini saya kongsikan tips asas untuk selamatkan keadaan ya…

1) Kuey Teow ‘tidak mesra’ dengan air, jadi…

Jangan basuh lama-lama. Bila basuh pastikan ianya ditos kering cepat-cepat.
Basuh pakai air paip sahaja . Bukan dengan air panas.

Membasuh Kuey Teow adalah pilihan. Sesetengah orang buat, sesetengah orang tidak. Saya pilih basuh, untuk asingkan Kuey Teow satu satu. Tak suka yang melekat.

2) Bila menggoreng, Kuey Teow sangat mesra dengan minyak. Jadi, sila letak minyak lebih sikit.

3) Nak ‘Penang style’ letaklah sedikit minyak bijan. Sikit saja sebab minyak bijan baunya kuat.

4) Kena lebihkan bahan perisa seperti sos tiram, kicap, cili boh atau tomato/cil sos. Ingat, Kuey Teow tidak mesra dengan air.

5) Tambah air apabila hanya nak buat Char Kuey Teow banjir.

6) Kalau nak tambah telur, pastikan telur tu goreng kering sikit sebelum digaulkan/kacau dengan Kuey Teow yang sedang digoreng tu.

Okay ini sajalah tips. Harapnya, dapat membantu mengurangkan insiden Kuey Teow goreng kembang.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI