26.4 C
Kuala Lumpur
Sunday, August 14, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupBina benteng siap-siap hadapi kemaraan air banjir, persediaan bijak tuan rumah di...

Bina benteng siap-siap hadapi kemaraan air banjir, persediaan bijak tuan rumah di Pasir Puteh ini dapat tabik ramai

Ketika bencana banjir di Kelantan dan Terengganu bertambah buruk dengan banyak rumah yang tenggelam selepas beberapa sungai melebihi paras bahaya, kita amat bersimpati dengan nasib para mangsa yang terjejas.

Ramai yang berkongsi keadaan di kawasan-kawasan yang terjejas yang memaparkan air banjir telah naik dan memasuki rumah masing-masing.

Bagaimanapun, satu video TikTok yang tular ini menunjukkan situasi terbalik dan berlainan di Kampung Bukit Abal, Pasir Puteh, Kelantan sehingga mendatangkan rasa kagum serta pujian warganet.

Facebook

Rakaman video itu menunjukkan satu kawasan rumah penduduk yang tidak dimasuki air banjir ekoran idea tuan rumahnya yang genius.

Kelihatan dalam video itu, tuan rumah telah membuat persediaan awal dengan meletakkan benteng penghadang yang dipercayai daripada bahan beg pasir, papan kayu dan plastik tebal kalis air yang memagar seluruh kawasan rumahnya supaya air banjir yang lalu tidak memasuki rumah.

Facebook

Maka ramai yang bertanya bagaimana tuan rumah ini melakukannya sehingga dapat menghalang air banjir daripada memasuki kawasan rumahnya.

Anak kepada tuan rumah menjelaskan, sebelum ini rumah mereka pernah dinaiki air dan usaha membuat benteng penghadang banjir itu telah dilakukan pada tahun ini agar air banjir tidak dapat memasuki ke dalam rumah mereka.

Facebook

“Kami buat pagar daripada susunan kayu papan dan dibungkus dengan plastik yang tebal bagi mengelakkan air memasuki kawasan rumah,” katanya dalam ruangan komen di TikTok setelah video itu menjadi tular.

Video ini turut mendapat perhatian laman Facebook MatGeo yang sering membincangkan berkenaan isu cuaca dan geografi negara dan memuji tindakan bijak tuan rumah di Pasir Puteh itu.

Dalam hantaran itu dia berkata, salah satu kaedahnya ialah penggunaan beg pasir yang pernah disaran ketika banjir melanda Selangor pada tahun lalu.

Penggunaan beg pasir juga adalah sangat mudah, tidak rumit dan ia digunakan di seluruh dunia sejak berzaman lamanya dalam menahan kemaraan air banjir.

Facebook

“Beg pasir digunakan di seluruh dunia sejak dulu dalam menahan air banjir kerana butirnya yang berat, tindannya yang ‘grip’, dan apabila menahan air, ia menjadi lebih berat dan mencengkam antara satu sama lain atas bantuan pasir yang basah dan menghalang tiris,” kata MatGeo.

Tetapi perlulah dengan menjalankan persediaan rapi yang telah diakukan terlebih awal selepas menjangkakan bencana banjir akan berlaku lagi ketika hujan lebat tidak berhenti. 

“Pemilik rumah ini tentu sekali seorang yang peka, analitikal dan terkehadapan dalam menjangkakan apa yang cuaca akan bawakan, dalam beberapa hari yang lebih awal,” puji MatGeo.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI