25.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, August 11, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita Utama'Habis dijual', restoran Nasi Kandar milik lelaki Jepun di Tokyo jadi tumpuan...

‘Habis dijual’, restoran Nasi Kandar milik lelaki Jepun di Tokyo jadi tumpuan sejak hari pertama pembukaan

Sejak dibuka kepada orang ramai awal Februari lalu, restoran nasi kandar yang diberi nama Zero Two Nasi Kandar Tokyo yang terletak 5 minit berjalan kaki dari Stesen Otemachi, Tokyo, Jepun mendapat sambutan yang memberangsangkan. Mana tidaknya, sebelum operasi harian tamat, nasi kandar telah habis dijual!

Facebook

Menurut Japanese Heart, restoran tersebut diasaskan oleh Encik Tateda, seorang rakyat Jepun yang telah jatuh hati dengan kelazatan nasi kandar ketika melawat Malaysia suatu ketika dahulu.

Encik Tateda yang turut menguruskan restoran India Selatan di Osaka, Jepun membuat keputusan untuk membuka restoran nasi kandar kerana begitu kagum dengan keenakan makanan tersebut.

Japanese Heart

Difahamkan, restoran Zero Two Nasi Kandar Tokyo menawarkan dua jenis beras iaitu:

 1. Asas: Beras bijirin panjang dan separuh beras perang digunakan. Tekstur nasi lebih rangup walaupun selepas dicampur dengan lauk-pauk. Walaupun dituangkan kari ke atasnya, pelanggan tidak akan berasa muak dengan nasi kandar tersebut.
 2. Pear Briani: Dimasak dengan menggunakan beras Basmati. Rasa Briani itu tidak begitu masin dan rasanya kekal lazat biarpun dicampur dengan lauk-pauk yang lain.

Kemudian, pelanggan boleh memilih pelbagai jenis lauk utama, kari dan ulam-ulaman dengan harga yang berpatutan. Antara lauk-pauk yang disediakan ialah:

 • Kari itik masala.
 • Kari dal goreng.
 • Sayuran bermusim (jenis sayur ditukar setiap hari).
 • Raita (salad yogurt).
 • Sos Pakuchi dan bamiseri.
 • Telur masala separuh masak.
 • Ayam panggang.
 • Hirisan daging kambing.
 • Taugeh dan bendi (diberikan percuma).

Bagi memudahkan pelanggan yang pertama kali mahu menjamah makanan terkenal Malaysia ini, pihak restoran telah menyediakan menu dengan kombinasi lauk yang cukup mengecurkan!

Selain itu, pelanggan juga boleh mendapatkan maklumat awal di Facebook rasmi Zero Two Nasi Kandar Tokyo bagaimana hendak membuat pesanan nasi kandar sebelum ke restoran.

Cara membuat pesanan nasi kandar seperti yang dicadangkan oleh restoran Zero Two Nasi Kandar Tokyo ialah:

 1. Pilih 1 daripada 2 jenis nasi yang disediakan dan saiznya (saiz M, L atau S).

 2. Pilih 3 daripada 6 pilihan lauk utama.

 3. Pilih 3 daripada 6 pilihan ulam-ulaman.

 4. Pilih 2 daripada 6 pilihan kari.

 5. Letak ‘topping’ iaitu taugeh dan bendi yang diberikan percuma.

Bagi pelanggan muslim, mereka tidak perlu ragu-ragu kerana semua bahan dan perasa yang digunakan dalam masakan nasi kandar tersebut adalah halal. Bahan-bahan masakan seperti sayur, daging dan ikan dipilih secara teliti yang diperoleh dari Semenanjung Atsumi. Selain itu, proses penyediaan memasak nasi kandar ini turut dititiberatkan oleh pengasas restoran ini apabila mereka belajar mengenai cita rasa muslim dan kaedah memasak dari muslim tempatan.

Facebook

Jika anda adalah rakyat Malaysia yang berada di Jepun ketika ini, rindu anda pada kampung halaman pasti terubat dengan kehadiran restoran nasi kandar ini. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk merasai sendiri kelazatan nasi kandar biarpun daripada air tangan orang Jepun!

Restoran Zero Two Nasi Kandar Tokyo ini dibuka setiap hari dari jam 11 pagi hingga 9 malam. Jika kesuntukan masa untuk makan di situ, anda boleh bungkus nasi kandar tersebut dan nikmatinya bersama yang tersayang.

Walau bagaimanapun, anda harus merancang perjalanan anda kerana katanya pada hari Sabtu dan Ahad, restoran ini menerima tempahan paling banyak berbanding hari lain.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI