28.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 7, 2023
UtamaGaya HidupTidak tahan untuk buang air kecil, telatah lucu bayi dalam kandungan buat...

Tidak tahan untuk buang air kecil, telatah lucu bayi dalam kandungan buat ramai tergelak

Dalam debaran menanti kelahiran cahaya mata baru pasti ada terselit rasa teruja buat pasangan yang menanti. Ada yang tidak sabar menunggu waktu kelahiran, mahu memegang dan melihat sendiri bayi yang berada di dalam kandungan selama 9 bulan itu.

Setiap kali berjumpa doktor ibu bapa pasti akan bertanya tentang perkembangan bayi mereka. Mereka juga mahu tahu sama ada bayi mereka dalam keadaan baik atau sebaliknya. Ramai juga yang teruja melihat pergerakan bayi mereka jadi ada memilih untuk melakukan imbasan ultra bunyi (scan).

Medical News Today

Namun, siapa sangka sedang doktor melakukan scan untuk melihat pergerakan bayi lain pula yang ditunjukkan mesin imbasan dan kali ini ianya lucu sekali. Apa yang terjadi ialah bayi dilihat sedang membuang air kecil di dalam perut ibunya.

Menerusi akaun TikTok @poliklinikfasya, mereka ada berkongsi koleksi video lucu gelagat bayi dalam kandungan yang pernah membuang air kecil semasa sedang melakukan scan di klinik tersebut.

Apa yang lebih menarik perhatian adalah dapat kita lihat bermacam-macam gelagat bayi yang dikongsi ketika mereka sedang membuang air kecil. Video lucu tersebut telah menarik perhatian ramai di media sosial TikTok.

Tinjauan di ruangan komen mendapati rata-rata netizen memberikan pelbagai reaksi mereka selepas melihat video tersebut. Ada yang mengakui bahawa itulah kali pertama mereka tahu bahawa bayi sebenarnya membuang air kecil ketika di dalam kandungan.

Buat anda yang tidak tahu, sebenarnya bayi memang boleh membuang air kecil dan besar ketika dalam kandungan. Ada air kencing bayi yang menghasilkan air ketuban atau cairan amnion yang terhasil apabila buah pinggan bayi mula terbentuk.

Memasuki usia 8 minggu, janin mulai menghasilkan urin dan ia menjadi salah satu bahan utama produksi cairan amnion. Apabila buah pinggang bayi terbentuk sepenuhnya pada minggu ke-13 hingga ke-16 atau akhir trimester pertama, bayi akan mulai menelan cairan amnion, mengeluarkannya dalam bentuk urin, dan menelannya lagi.

Di akhir kehamilan pula, air ketuban dihasilkan dengan banyak oleh selaput ketuban, selain dari ginjal bayi dalam rahim.

Mungkin ada yang merasa jijik membayangkannya, tapi proses tersebut adalah penting sebagai petunjuk kepada doktor untuk memeriksa kesihatan bayi.

Kandungan cairan amnion menunjukkan sama ada buah pinggang bayi berada dalam keadaan baik atau sebaliknya. Tidak hanya itu, jika cairan amnion terlebih pula ia menunjukkan bayi kemungkinan mempunyai kesulitan atau masalah untuk menelan.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI