25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGlobalLanggar peraturan pakaian ‘2 cm longgar’ daripada ditetapkan, keputusan jaguh lompat ski...

Langgar peraturan pakaian ‘2 cm longgar’ daripada ditetapkan, keputusan jaguh lompat ski wanita Jepun dibatalkan

Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022 menyaksikan jaguh lompat ski wanita dari Jepun dan pemegang rekod Piala Dunia, Sara Takanashi mengalami kejutan ekoran seluar ketatnya ‘longgar 2 sentimeter’ dan melanggar peraturan pakaian ditetapkan menyebabkan keputusan lompatannya dibatalkan. Beberapa atlet dari negara lain turut mengalami nasib sama apabila keputusan telah dibatalkan kerana pakaian yang tidak mengikut peraturan.

Sara Takanashi melakukan lompatan 103 meter apabila pengadil Olimpik Musim Sejuk Beijing menegaskan seluar ketat pada paha adalah “2 cm longgar” daripada yang dibenarkan, dan kemudian keputusan itu dibatalkan. Jepun kehilangan catatan lompatan terbaik dan Sara Takanashi berada di tempat keempat pada keputusan akhir acara itu.

Adegan secara langsung menyaksikan Sara Takanashi menyalahkan dirinya dan menangis serta meminta maaf kepada semua kerana kesilapan tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan.

Sara Takanashi dilihat sebagai pilihan untuk memenangi pingat emas Olimpik kali ini. Selepas insiden pelanggaran peraturan pakaian, jurulatih lompat ski Jepun Toru Washizawa berkata, “Ini bukan masalah dengan Takanashi, ia adalah kerana pengesahan pengadil dan petugas yang tidak mencukupi.” Beberapa jurulatih ada berkata tapak pertandingan terletak pada ketinggian 1,600 meter, dan suhu yang rendah boleh menyebabkan atlet kehilangan air serta mengalami sedikit perubahan dalam bentuk badan.

Takanashi memenangi Piala Dunia pertamanya pada 2012, dan kemudian memenangi kejuaraan pada musim 2012-13, 2013-14, 2015-16 dan 2016-17 dengan 61 kejuaraan dunia dan rekod cemerlang di bawah namanya.

Selain Sara Takanashi, beberapa pemain terbaik dalam acara ini iaitu dari Jerman, Austria, dan Norway turut mengalami perkara sama apabila keputusan telah dibatalkan kerana pakaian yang tidak layak. Dua atlet lompat ski wanita dan dua atlet lompat ski lelaki dengan lima orang kesemuanya. Beberapa media berkata, “Ini satu sandiwara!”

Seorang pemain Norway yang hilang kelayakan dalam acara itu, Silje Opseth, memberitahu media Norway, pegawai dan pengadil tidak mengikut prosedur biasa apabila mengukur pakaian, “Saya tidak tahu apa yang hendak dikata, mereka mengukur pakaian dengan cara yang berbeza sama sekali. Saya terkejut dan tidak faham apa yang sedang berlaku hari ini.” 

Dalam acara berpasukan luncur laju trek pendek campuran pada 5 Februari, pasukan China pada asalnya tewas kepada Hungary dan Amerika Syarikat pada peringkat separuh akhir, menduduki tempat ketiga dan terlepas pungutan pingat. 

Walau bagaimanapun, pasukan China membuat rayuan dan pengadil kemudian menukar kehilangan kelayakan Amerika Syarikat dan Rusia sebagai telah melakukan kesalahan. Pasukan China mara ke peringkat akhir dalam kumpulan kedua, dan akhirnya mengalahkan Itali dengan 0.016 saat untuk memenangi emas.

Pada 7 Februari, dalam acara luncur laju trek pendek 1,000 meter separuh akhir lelaki, agensi berita Yonhap melaporkan atlet luncur laju Korea Selatan Hwang Dae-heon dan Lee June-seo masing-masing menduduki tempat pertama dan kedua dalam acara kumpulan, tetapi pengadil membatalkan keputusan atas alasan kedua-duanya melakukan kekasaran.

Majlis Olimpik Korea Selatan dalam sidang media di pusat media utama Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing pada 8 Februari berkata persatuan sukan memutuskan untuk membantah dan membuat rayuan terus kepada Presiden Majlis Olimpik Antarabangsa (IOC) Thomas Bach atas keputusan pengadil yang tidak adil dan berat sebelah daripada atlet luncur laju Korea Selatan yang terlibat pada sehari sebelumnya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI