25.8 C
Kuala Lumpur
Friday, September 22, 2023
UtamaGlobalDokumen FDA mengenai kelulusan vaksin Moderna dialih keluar dari laman web agensi

Dokumen FDA mengenai kelulusan vaksin Moderna dialih keluar dari laman web agensi

Dokumen Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan Amerika Syarikat (FDA) yang menerangkan sebab agensi itu meluluskan vaksin COVID-19 Moderna telah dialih keluar dari laman web agensi itu pada 2 Februari.

Agensi itu melalui ‘Summary Basis for Regulatory Action’ menawarkan lebih banyak perincian tentang cara pengawal selia mencapai keputusan untuk kelulusan vaksin, dan ini termasuk rujukan analisis tidak diterbitkan yang mendapati kadar keradangan jantung selepas vaksinasi adalah lebih tinggi daripada mana-mana agensi Amerika Syarikat yang pernah ditemui sebelum ini.

Selepas The Epoch Times menyemak dokumen itu dan menghantar soalan mengenainya kepada jurucakap FDA, ia telah hilang dari laman web agensi itu.

Ibu Pejabat FDA Amerika Syarikat di White Oak, Maryland pada 29 Ogos 2020 (Gambar oleh Andrew Kelly/Reuters)

“Kami menyedari isu berkenaan dan berharap dokumen disiarkan semula secepat mungkin,” kata seorang jurucakap kepada The Epoch Times dalam e-mel pada 3 Februari.

Diminta mengulas lanjut mengenai isu itu melalui telefon, jurucakap itu berkata, “Saya menghubungi pengguna laman web. Saya sebenarnya tidak mempunyai apa-apa lagi maklumat untuk memberitahu anda.”

The Epoch Times telah menyerahkan permintaan Akta Kebebasan Maklumat untuk dokumen itu dan beberapa analisis tidak diterbitkan yang dirujuk di dalamnya, termasuk analisis-meta FDA.

Barbara Loe Fisher, presiden Pusat Maklumat Vaksin Kebangsaan, sebuah organisasi bukan keuntungan yang menyokong persetujuan dengan pemberitahuan, memberitahu The Epoch Times dalam e-melnya, “orang awam berhak menyemak bukti yang digunakan oleh FDA untuk melesenkan vaksin mRNA baharu sebagai selamat dan berkesan.”

“Kurangnya ketelusan hanya menimbulkan rasa kurang percaya kepada agensi kerajaan yang dipertanggungjawabkan untuk melindungi kesihatan awam. FDA perlu segera mengeluarkan semua maklumat yang berkaitan dengan kejadian myocarditis dan kejadian buruk lain yang serius selepas vaksinasi mRNA COVID-19, sama ada maklumat tersebut telah diberikan kepada agensi oleh pengeluar vaksin atau ditemui melalui analisis dalaman bagi data tambahan yang dikumpul oleh pegawai persekutuan,” tulis Fisher.

Meta-analisis FDA meneliti data empat pangkalan data tuntutan penjagaan kesihatan dan menganggarkan, dalam kalangan lelaki berusia 18 hingga 25 tahun, kadar myocarditis yang mendapatkan suntikan siri pertama Moderna ialah 148 setiap sejuta lelaki yang divaksin.

Angka itu lebih tinggi daripada anggaran kerajaan lain, termasuk laporan analisis Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat yang diserahkan kepada ‘Vaccine Adverse Event Reporting System’. Analisis mendapati kira-kira 10.7 kes bagi setiap sejuta lelaki berusia 18 hingga 24 tahun yang mendapat suntikan pertama Moderna dan 56 kes bagi setiap sejuta dalam kalangan mereka yang menerima suntikan kedua Moderna.

‘Myocarditis’ ialah sejenis keradangan jantung yang dialami oleh individu yang menerima vaksin hasil teknologi messenger RNA (mRNA) pada kadar yang lebih tinggi daripada jangkaan. Ia juga berlaku dalam kalangan individu yang dijangkiti virus PKC (Parti Komunis China), yang menyebabkan COVID-19.

Suntikan Moderna, sejenis vaksin mRNA, diberikan dalam siri utama dua dos. Dos diberikan dengan jarak tempoh kira-kira sebulan.

FDA meluluskan vaksin Moderna pada 31 Januari tanpa mengadakan perbincangan rapi dengan panel penasihat vaksin pakarnya, trend yang semakin meningkat dalam agensi itu.

Gambar Hiasan / Unsplash

Jawatankuasa penasihat vaksin CDC dijadualkan bermesyuarat pada 4 Februari untuk menyemak data mengenai suntikan vaksin Moderna.

Agenda (pdf) untuk mesyuarat itu menyatakan seorang saintis Moderna akan membentangkan data keselamatan dan keberkesanan vaksin keluaran syarikat itu, diikuti oleh penyelidik CDC yang akan membincangkan kemas kini mengenai keradangan jantung selepas vaksinasi dan rangka kerja risiko manfaat berdasarkan maklumat daripada analisa terkini.

Penyelidik di United Kingdom mendapati pada Disember 2021 bahawa lelaki dan wanita di bawah 40 tahun lebih berkemungkinan mengalami keradangan jantung selepas suntikan kedua Moderna berbanding terdedah kepada COVID-19 itu sendiri.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI