27.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 8, 2023
UtamaGlobal‘Demonstrasi kejahatan paling hina’: Rang undang-undang di AS sasar tamatkan penganiayaan PKC...

‘Demonstrasi kejahatan paling hina’: Rang undang-undang di AS sasar tamatkan penganiayaan PKC terhadap Falun Gong

Penganiayaan selama beberapa dekad oleh Parti Komunis China terhadap kumpulan kerohanian Falun Gong adalah antara “demonstrasi kejahatan yang paling hina”, dan ia mesti berakhir, menurut Perwakilan Republikan Scott Perry (R-Pa.).

“Dalam kekejaman tiada tandingan rejim Komunis China, layanan terhadap pengamal Falun Gong mesti berada di antara demonstrasi kejahatan yang paling teruk dan paling hina yang pernah diselaraskan oleh kerajaan terhadap sekumpulan orang tertentu,” kata Perry kepada The Epoch Times dalam e-mel.

“Ini mengambil kira kekurangan sifat kemanusiaan amat mengejutkan yang mesti dihadapi. Ia mesti berakhir,” tambahnya.

Ahli Kongres Rep. Scott Perry (R-Pa.) (Gambar oleh Kevin Dietsch / Getty Images)

Pada pertengahan Disember, Perry memperkenalkan Akta Perlindungan Falun Gong (H.R.6319) dalam usaha untuk mengenakan sekatan ke atas pegawai Parti Komunis China (PKC) yang terlibat dalam penganiayaan kumpulan kerohanian itu. Jika diluluskan, rang undang-undang itu akan menandakan langkah perundangan pertama di Amerika Syarikat untuk mempertanggungjawabkan pesalah hak asasi manusia.

Ahli kongres itu menyifatkan rang undang-undang berkenaan sebagai “penting untuk mempertahankan nilai intrinsik dan maruah semua pengamal Falun Gong yang mengalami penganiayaan oleh Parti Komunis China.”

Diperkenalkan sebelum Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing, undang-undang itu juga berfungsi untuk menonjolkan “kekasaran dan kekejaman” rejim autoritarian itu dan membantu menghalang Beijing daripada mengeksport penyalahgunaan kuasanya ke seluruh dunia, kata Perry.

‘Tidak terbayang ngeri’

Salah satu komuniti amalan kerohanian terbesar di China, disiplin meditasi Falun Gong telah menjadi subjek utama kepada kempen kejam oleh rejim komunis yang bertujuan untuk menghapuskan amalan itu dan penganutnya.

Sejak 1999, berjuta-juta pengamal telah ditahan ke kem buruh paksa atau kemudahan tahanan lain, dan ratusan ribu mengalami penyeksaan, menurut anggaran dari Pusat Maklumat Falun Dafa.

Pengamal yang ditahan juga telah menjadi mangsa penuaian organ secara paksa yang dibenarkan oleh kerajaan, yang disifatkan oleh Perry sebagai tindakan yang “tidak dapat dibayangkan, mengerikan dan biadab”.

China telah menjadi destinasi utama untuk pelancongan pemindahan organ kerana keupayaan hospital untuk mendapatkan organ dengan lebih cepat daripada negara maju dengan sistem pendermaan organ yang mantap. Organ-organ penting boleh diperolehi dalam masa beberapa hari di China —walaupun pesakit biasanya menjangkakan untuk menunggu berbulan-bulan atau bertahun-tahun di tempat lain. 

The Epoch Times sebelum ini melaporkan mengenai pesakit berusia 24 tahun yang menerima padanan penderma untuk empat jantung dalam masa 10 hari pada tahun 2020.

Demonstrasi penuaian organ ke atas pengamal Falun Gong semasa di Vienna, Austria pada 1 Oktober 2018. (Gambar oleh JOE KLAMAR/AFP/Getty Images)

“Sekarang anda tertanya-tanya dengan kehairanan bagaimana mereka boleh lakukannya? Adakah kerana mereka mempunyai populasi yang begitu besar? Tetapi lihat, ada bekalan tanpa had,” Perry berkata dalam program “Capitol Report” terbitan NTD

Untuk mengekalkan “bekalan” ini, sejumlah besar tahanan kerohanian yang tidak terkira—terutamanya pengamal Falun Gong yang dipenjarakan—telah dibunuh hidup-hidup untuk mendapatkan organ mereka, lapor tribunal rakyat bebas yang diputuskan pada 2019.

“Ia tidak dapat dibayangkan,” tulis Perry dalam e-mel, sambil menyatakan bahawa dalam beberapa kes, mangsa tidak dibius semasa penuaian organ secara paksa.

Tindakan konkrit

Kebimbangan mengenai pengambilan organ secara paksa, yang pertama kali didedahkan pada tahun 2006 apabila beberapa pemberi maklumat mendekati The Epoch Times yang mengemukakan laporan mengenai amalan itu, kemudian menjadi semakin lantang sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Kongres Amerika Syarikat dan Parlimen Eropah telah menerima pakai resolusi yang menentang amalan itu, begitu juga dengan senarai negara lain yang semakin meningkat, dengan yang terkini Belgium dan Austria. Beberapa daerah dan negeri di Amerika Syarikat telah meluluskan resolusi dalam usaha untuk mengekang pelancongan pemindahan organ ke China.

Tetapi Perry mahukan lebih daripada sekadar kenyataan.

Pelaku perlu diambil kira untuk dipertanggungjawab, dan latihan serta kerjasama dengan doktor pemindahan organ di China harus dihentikan, katanya.

Penggubal undang-undang menunjukkan sikap berdiam diri mengenai isu ini oleh badan hak asasi manusia antarabangsa. “Majlis Hak Asasi Manusia yang bermasalah” Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu masih belum membuat pendirian secara rasmi mengenai layanan terhadap Falun Gong, katanya, walaupun beberapa pakar dan pelapor khas telah mengeluarkan kenyataan pada Jun tahun lalu dengan mengatakan mereka “amat cemas.”

Rejim China sebahagian besarnya telah mengelak penyiasatan terhadap kempennya dengan menekan dan memadam suara-suara kritikal, yang meninggalkan “apa yang Parti Komunis mahu anda lihat,” kata Perry.

Para pengamal Falun Gong dalam perarakan memperingati ulang tahun ke-22 penganiayaan rejim China ke atas Falun Gong di Washington pada 16 Julai, 2021. (Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times)

“Ini adalah peperangan harian bagi Parti Komunis China terhadap Barat,” tambahnya.

Ditekan berkaitan pencabulan hak asasi manusia, tindak balas rejim biasanya bersilih ganti antara sekatan balas dendam, ugutan, dan bahan perbincangan propaganda. Pada Mei lalu, Beijing menyenarai hitam bekas pegawai kebebasan beragama Amerika Syarikat berikutan langkah Jabatan Negara Amerika Syarikat mengenakan sekatan ke atas bekas ketua keselamatan China yang menyelia penganiayaan Falun Gong.

Mempertahankan perintah antarabangsa

Penganiayaan terhadap Falun Gong tidak berkurangan menjelang Sukan Olimpik Beijing.

Pada 14 Januari, mahkamah Beijing menjatuhkan hukuman penjara sehingga lapan tahun kepada 11 pengamal Falun Gong, dengan memetik bahan yang mereka berikan kepada The Epoch Times untuk menjelaskan tindak balas rejim terhadap pandemik pada awal 2020.

Kempen berat Beijing terhadap Falun Gong sesuai dengan corak penindasannya yang lebih luas, kata Rep. Mary Miller (R-Ill.), penaja bersama rang undang-undang itu.

“Parti Komunis China menganiaya sesiapa sahaja yang tidak menyembah Parti Komunis dan menjadi kerajaan zalim sebagai kuasa tertinggi dalam hidup mereka,” katanya kepada The Epoch Times dalam e-mel.

“Masyarakat antarabangsa tidak seharusnya mendakap kerajaan China yang menindas pada ketika China menolak penyiasatan mengenai asal-usul coronavirus Wuhan dan memenjarakan komuniti Kristian dan minoriti lain seperti Uyghur dan Falun Gong,” tegasnya.

Ahli Kongres Rep. Mary Miller (R-IL). (Gambar oleh Anna Moneymaker/Getty Images)

Setakat ini rang undang-undang itu mempunyai empat penaja bersama, semuanya dari pihak Republikan. Perry berkata beliau telah bercakap dengan penggubal undang-undang Demokrat dan cuba menambah langkah akauntabiliti tentang pengambilan organ ke dalam ‘America COMPETES’, rang undang-undang Dewan yang menyeluruh di mana pada asalnya bertujuan untuk mempromosikan daya saing Amerika Syarikat dengan China, tetapi rakan-rakan Demokratnya “tidak akan membenarkan pindaan itu untuk didengari.”

“Adakah kita berdiri dengan hak kemanusiaan?” katanya dalam wawancara bersama NTD. “Ini sepatutnya mudah dalam negara yang berpecah belah di mana tidak banyak perkara yang kita persetujui. Sudah tentu, saya tidak boleh bayangkan yang kita tidak bersetuju mengenainya.”

Scott Perry melihat membela mangsa penganiayaan oleh China sebagai lebih daripada melakukan “perkara yang betul dan baik.”

Ia mengenai mempertahankan perintah antarabangsa yang rejim “berniat untuk menghapuskan … satu yang benar-benar tidak serasi dengan pencabulan hak asasi China,” tulisnya dalam e-mel.

“Alternatif PKC untuk diterima diperingkat antarabangsa secara meluas ialah sistem ‘mungkin membuat betul’ di mana apa-apa sahaja boleh dibenarkan—walaupun pencabulan maruah manusia yang teruk – jika pelakunya cukup kuat untuk menghapuskan sebarang perbezaan pendapat secara fizikal. Inilah sebab mengapa kita mesti terus menentang pencabulan hak asasi manusia Republik Rakyat China dan mengasingkan mereka di pentas dunia di mana sahaja kita boleh,” katanya.

“Apa yang menjejaskan kumpulan teraniaya di China hari ini boleh menjejaskan orang lain di seluruh dunia pada hari esok dan kita tidak boleh membiarkan perkara itu berlaku,” tambah Perry.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI