25.8 C
Kuala Lumpur
Friday, September 22, 2023
UtamaBisnes & EkonomiFacebook kehilangan hampir $200 bilion, kali pertama pengguna berkurang dalam sejarah

Facebook kehilangan hampir $200 bilion, kali pertama pengguna berkurang dalam sejarah

Saham Meta telah kehilangan lebih satu perlima daripada nilainya kerana syarikat itu sedang bergelut untuk mengekalkan pengguna.

Syarikat tersebut difahamkan merekodkan kerugian ekoran kekurangan pengguna pertama kali berlaku dalam sejarah sepanjang 18 tahun syarikat, Meta Platforms (sebelum ini Facebook) beroperasi.

Pengurangan itu menurun kepada 1.929 bilion pengguna harian daripada 1.93 bilion pengguna pada suku sebelumnya.

Pertumbuhan pengguna di seluruh Whatsapp dan Instagram juga tidak memberangsangkan, mengakibatkan harga saham turun sebanyak 20 peratus, menjadikan syarikat kehilangan hampir $200 bilion dalam nilai pasaran. Ia merupakan satu nilai yang melebihi nilai pasaran gabungan platform teknologi besar lain seperti Twitter, Pinterest dan Snapchat.

Hasil bagi suku pertama dijangka antara $27 bilion dan $29 bilion, menurut laporan pendapatan yang diterbitkan pada 2 Februari, manakala penganalisis menjangkakan jumlah itu mencecah $30.15 bilion.

Walaupun ini melibatkan antara 3 peratus dan 11 peratus pertumbuhan tahun ke tahun, syarikat menjangkakan pertumbuhan pada suku pertama akan dipengaruhi oleh ‘angin kencang’ terhadap kedua-dua kesan dan pertumbuhan harga.

Golongan muda sebahagian besarnya telah beralih daripada ‘bergaul’ dengan jenama itu dan cenderung kepada platform yang lebih interaktif. Facebook juga mempunyai reputasi untuk menapis perspektif hak pusat daripada saluran media utama kepada pengaruh individu.

Penindasan dan penapisan maklumat sambil mempromosikan sudut pandangan tertentu tidak membantu dengan peningkatan ketidakpercayaan terhadap platform. Penurunan penglibatan Facebook telah disertai dengan peningkatan beberapa platform alternatif, seperti Gab, Parler, MeWe, Telegram, dan Rumble serta pelbagai lagi.

Penjenamaan semula Facebook kepada Meta tidak menghapuskan isu teras yang melanda syarikat, walaupun gergasi teknologi itu menunjukkan cabaran makroekonomi seperti inflasi kos dan gangguan rantaian bekalan yang mempengaruhi belanjawan pengiklan, selain kadar pertukaran mata wang asing dan perubahan peraturan kepada iOS Apple.

Aplikasi Ketelusan Penjejakan Apple telah mengurangkan penyasaran tepat pengguna Apple dengan melumpuhkan pengesahan jualan atau muat turun dan ciri pengenalpastian lain.

“Kami percaya impak iOS secara keseluruhan adalah halangan kepada perniagaan kami pada 2022”, kata Ketua Pegawai Kewangan Meta, Dave Wehner pada panggilan dengan penganalisis selepas laporan pendapatan suku keempat syarikat itu.

“Ia adalah pada susunan $10 bilion, jadi ia adalah halangan yang cukup besar untuk perniagaan kami”.

Alasan lain yang diberikan oleh syarikat untuk prestasi yang mengecewakan adalah kesukaran untuk menjana wang daripada ‘Instagram Reels’, yang menyebabkan lebih ramai pengguna mengalihkan perhatian mereka. Menurut syarikat itu, Reels menghasilkan wang pada kadar yang lebih rendah daripada Suapan (Feed) dan Cerita (Story).

Saham Twitter juga jatuh lebih 7 peratus, manakala Snapchat jatuh hampir 20 peratus. Pinterest juga turun lebih daripada 10 peratus, tetapi telah berjaya mengambil sebahagian daripada nilainya semasa perdagangan awal pagi 3 Februari lalu.

Meta telah melabur lebih daripada $10 bilion dalam membina platform 3Dnya, infrastruktur berkaitan dan mengupah lebih ramai pekerja, yang turut menyumbang kepada peningkatan kos syarikat. Tenaga kerja Meta melonjak sebanyak 23 peratus pada 2020, mengakhiri 2021 dengan 71,970 pekerja.

“Saya digalakkan oleh kemajuan yang kami capai tahun lalu dalam beberapa bidang pertumbuhan penting seperti Reels, perdagangan dan realiti maya dan kami akan terus melabur dalam perkara ini dan keutamaan utama lain pada 2022 sambil kami berusaha ke arah membina ‘metaverse’ ,” kata Mark Zuckerberg dalam laporan itu.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI