25.4 C
Kuala Lumpur
Monday, August 15, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaTerjatuh ke dalam perigi sedalam 32 meter sejak Selasa lalu, misi selamatkan...

Terjatuh ke dalam perigi sedalam 32 meter sejak Selasa lalu, misi selamatkan kanak-kanak terus giat dijalankan

RABAT- “SAYA berdoa agar Rayan dapat dikeluarkan dari dalam perigi itu dalam keadaan sihat dan selamat. Oh Tuhan, permudahkankanlah urusan ini.

“Harap pihak berkuasa dan pasukan penyelamat dapat menyelamatkan anak lelaki saya,” kata si ibu, Wassima Kharchich dalam sebak.

Demikianlah suara dan harapan seorang ibu yang mahu si anak kembali ke pangkuannya selepas empat hari terpisah dalam kejadian yang begitu tragis.

Kanak-kanak lelaki yang dikenal pasti sebagai Rayan, lima tahun itu dilaporkan bermain berhampiran perigi itu yang terletak di utara pekan Tamrout, 100 kilometer dari Chefchaouen.

Kanak-kanak itu dipercayai terjatuh sedalam 32 meter menerusi satu saluran sempit dalam perigi berkenaan pada hari Selasa lalu.

Operasi mencari dan menyelamat (SAR) yang diketuai oleh Jabatan Perlindungan Awam Maghribi dilakukan sejak Selasa lalu dan bakal ditamatkan pada bila-bila masa.

Sebelum kejadian, bapa Rayan, Khalid Agoram dikatakan sedang membaiki perigi apabila kanak-kanak itu terjatuh.

Ibunya, Wassima berkata seluruh keluarga keluar untuk mencari Rayan setelah dia didapati hilang.

“Kemudian kami menyedari bahawa dia telah jatuh ke dalam perigi. Saya masih menaruh harapan bahawa dia akan dikeluarkan dalam keadaan hidup,” tutur Wassima kepada media Maghribi dengan linangan air mata.

Tragedi yang berlaku di perkampungan Ighran itu menjadi tular di pelbagai platform media sosial di seluruh dunia.

Dalam beberapa hari, berita mengenai Rayan meraih perhatian dunia. Hantaran di media dengan ‘hashtag’ #SaveRayan dan video strim langsung pasukan penyelamat dikongsikan termasuk di Facebook dan Twitter.

Situasi cemas anak kecil itu sudah berlanjutan melebihi 72 jam. Kedudukan Rayan sudah berjaya dikesan dan kamera telah dipasang di bahagian dasar perigi yang didudukinya.

Menerusi video, Rayan kelihatan lemah manakala tubuhnya diselaputi debu. Alat bantuan pernafasan oksigen disalurkan kepada Rayan bersama makanan dan minuman.

Sehingga kini, misi untuk menyelamatkan Rayan masih diteruskan dan hanya perlu menggali beberapa meter sahaja lagi ke tempat keberadaan Rayan.

Pasukan penyelamat dikatakan hampir berjaya menyelamatkan kanak-kanak itu namun berdepan risiko tanah yang mungkin runtuh seterusnya mengancam nyawa Rayan.

Menurut laporan terkini dari Arab News, pihak penyelamat dilaporkan telah membuat perancangan akhir untuk menggali perigi tersebut secara melintang dan menyediakan beberapa paip konkrit untuk memperdalam terowong menuju ke tempat Rayan terperangkap.

Menurut agensi berita rasmi Maghribi, MAP, lima jentolak digunakan untuk menggali secara menegak hingga kedalaman lebih 31 meter.

Pada hari Jumaat, mereka mula menggali terowong mendatar untuk mencapai kedudukan Rayan terperangkap. Pakar kejuruteraan topografi juga telah dipanggil untuk mendapatkan bantuan.

Memetik The New York Times, dua orang penyelamat menggali secara manual beberapa inci terakhir menuju ke kedudukan Rayan.

Sebuah helikopter dilaporkan sudah bersiap sedia berada di kawasan itu untuk membawa kanak-kanak itu ke hospital sebaik sahaja dibawa keluar.

Sehingga kini seluruh dunia mendoakan agar kanak-kanak ini berjaya diselamatkan. #SaveRayan

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI