25.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalIndonesia bakal selaras plat kenderaan berwarna putih dilengkapi cip RFID, integrasi bayaran...

Indonesia bakal selaras plat kenderaan berwarna putih dilengkapi cip RFID, integrasi bayaran tol parkir dan penguatkuasaan

Indonesia bakal mendahului Malaysia sekali lagi ketika negara ini kecoh membuang masa memperkatakan kegagalan pelaksanaan sistem RFID di semua lebuh raya yang tidak efisien. 

Menurut laporan media republik itu, kerajaan Indonesia bakal menukar warna latar plat kenderaan daripada warna hitam kepada warna putih yang dilengkapi cip teknologi terkini Radio Frequency Identification (RFID) dengan revolusi 4.0 secara berperingkat bermula Mac.

Pengarah Unit Polis Trafik Indonesia, Brigedier Jeneral Yusri Yunus memaklumkan salah satu manfaat teknologi terkini yang telah lama dilaksanakan di negara maju ini adalah ia menyokong sistem tiket Penguatkuasaan Undang-Undang Trafik Elektronik (ETLE) berasaskan kamera serta pengaktifan pembayaran tempat letak kenderaan elektronik.

Gambar Hiasan / Unsplash

Ia juga selaras dengan Peraturan Polis (Perpol) Nombor 07 Tahun 2021 yang mana bagi mengelakkan plat kenderaan dipalsukan, pasukan polis Indonesia (Polri) akan memasang cip RFID bagi memudahkan pengesanan pihak berkuasa.

Penggunaan warna latar belakang berwarna putih dilaksanakan dengan tujuan Pengecaman Plat Nombor Automatik (ANPR) dalam ETLE yang boleh berfungsi tanpa ralat.

Sistem ANPR juga dapat berfungsi dengan lebih baik menerusi bentuk huruf font standard, iaitu punca yang gagal dipelajari dan dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia sejak bertahun-tahun lamanya.

Gambar Hiasan / Unsplash

“Berdasarkan pemerhatian yang dilakukan, ANPR lebih sesuai dikuatkuasakan dengan penggunaan penuh latar belakang plat kenderaan berwarna putih berbanding hitam,” jelas Brigedier Jeneral Yusri. 

Selain tujuan penguatkuasaan, plat nombor baharu juga akan digunakan sebagai cara pembayaran parkir tanpa sentuh dan tol di lebuh raya. 

“Sistem ini difikirkan sesuai kerana ia boleh diintegrasikan dengan sistem lain termasuk pembayaran tempat kereta, bayaran tol dan memantau pelanggaran pemandu,” katanya kepada Gowapos.

Satu perkara yang menarik, pengguna kenderaan di Indonesia akan memasang plat baharu dengan sistem RFID itu tanpa dikenakan sebarang bayaran dan kekal secara percuma demi meringankan beban rakyat.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI