25.4 C
Kuala Lumpur
Monday, August 15, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaDijual ketika bayi, 17 tahun kemudian remaja ini sekali lagi dikecewakan ibu...

Dijual ketika bayi, 17 tahun kemudian remaja ini sekali lagi dikecewakan ibu bapa sebelum nekad bunuh diri

Seorang remaja lelaki dari China dilaporkan membunuh dirinya akibat kekecewaan selepas mengetahui kedua-dua ibu bapa tidak mahu menerima kewujudannya.

Remaja berusia 17 tahun yang dikenali sebagai Liu Xuezhou disahkan meninggal dunia pada pagi Isnin lalu bersamaan 24 Januari 2022 selepas menelan pil anti kemurungan dalam kuantiti yang banyak. Sebelum mengambil keputusan untuk membunuh dirinya, Liu sempat menulis nota sepanjang 10,000 patah perkataan lalu dimuat naik ke laman sesawang Weibo.

Orang awam yang bimbang akan keadaan Liu mula membuat laporan kepada pihak polis dan siasatan mendapati mayat Liu ditemui terdampar di pantai kota Sanya berhampiran wilayah Hainan. Sejurus ditemui, Liu digegaskan ke hospital berdekatan untuk mendapatkan rawatan namun sayang, Liu sudah tidak lagi bernyawa dan gagal diselamatkan.

Memetik laporan The Global Times, Liu disahkan maut sekitar jam 4 pagi dan insiden ini dengan serta-merta menjadi bualan hangat dalam kalangan warganet di China. Mendiang Liu mula mendapat perhatian di media sosial beberapa minggu sebelum kematiannya.

Perkongsian Liu mengenai perjalanan hidupnya yang menyedihkan membuatkan ramai yang bersimpati dengan nasib menimpa remaja tersebut. Menurut Liu, selepas dia dilahirkan pada tahun 2005, dia telah dijual oleh kedua ibu bapa kandungnya dan dijadikan sebagai mangsa pemerdagangan manusia. Kedua ibu bapanya pada ketika itu belum berkahwin dan mereka memutuskan untuk menjual Liu untuk dijadikan sebagai anak angkat.

Liu kemudian ‘dibeli’ dengan nilai sebanyak RM17,907 oleh keluarga angkatnya. Wang tersebut kemudiannya dijadikan sebagai hantaran buat ibu kandung Liu dan membolehkan kedua ibu bapanya bernikah.

Empat tahun kemudian, kedua ibu bapa angkat Liu dilaporkan telah terlibat dalam satu kemalangan yang berpunca daripada letupan bunga api dan mercun di rumah mereka. Kejadian ini telah mengorbankan kedua-dua ibu bapa angkat manakala Liu terselamat memandangkan dia berada di rumah datuk dan neneknya pada ketika itu.

Sejak kecil lagi, Liu tidak lekang daripada menerima kecaman dan kritikan daripada orang sekeliling. Selain dibuli oleh rakan sekelas, Liu juga mengakui pernah dicabul oleh seorang guru lelaki namun terpaksa merahsiakannya sepanjang hidup.

Satu demi satu ahli keluarga yang menyayangi Liu pergi meninggalkannya. Ibu saudara angkat yang menganggap Liu seperti anak kandung telah bertindak meninggalkan Liu selepas melalui proses penceraian sebelum menghembuskan nafas yang terakhir.

Liu nekad untuk mencari ibu bapa kandungnya dengan harapan agar dia mempunyai tempat untuk bergantung dan menagih kasih sayang. Liu telah memuat naik kisahnya di laman sosial dan membuatkan orang ramai turut berusaha dan menawarkan pelbagai bantuan untuk mencari kedua orang tua kandung Liu.

Pada tanggal 15 Disember tahun lalu, dengan bantuan daripada pihak polis, Liu akhirnya berjaya disatukan semula dengan ibu bapanya. Bagaimanapun, Liu mendapati kedua ibu bapanya telah bercerai dan kini hidup bahagia dengan pasangan dan keluarga baharu masing-masing. Hal ini menyebabkan pertemuan Liu dengan orang tuanya tidak begitu mendapat sambutan hangat seperti yang diharapkan oleh mana-mana individu yang terpisah dengan keluarganya.

This image has an empty alt attribute; its file name is 250122_teensuicide_02.jpg

Kewujudan Liu seolah-olah tidak diendahkan oleh orang tuanya dan Liu sekali lagi dikecewakan apabila mereka enggan mengambil Liu untuk masuk ke dalam keluarga mereka. Menurut laporan, Liu bukan sahaja tidak dibenarkan untuk tinggal bersama tetapi dia juga dilarang untuk datang menziarahi rumah orang tuanya.

Bagaimanapun, seminggu sebelum pemergian Liu, bapanya Ding Shuangquan dan ibu yang lebih mesra dipanggil sebagai Zhang memaklumkan bahawa mereka bertindak sedemikian disebabkan oleh permintaan Liu yang meminta sebuah rumah untuk dirinya. Berang dengan permintaan tersebut, mereka nekad ingin memutuskan sebarang hubungan dengan Liu dan menjalani kehidupan mereka sebelum kehadiran remaja tersebut.

Kisah ini bukan sahaja membuatkan ramai yang bersimpati namun ada juga segelintir individu yang bertindak dengan menjadikan Liu sebagai bahan jenaka atas apa yang berlaku ke atas dirinya. Ramai yang mengecam Liu dan menyatakan apa yang berlaku ke atas dirinya adalah kerana sikap Liu yang terlalu meminta.

Lebih teruk lagi, mereka bukan sahaja menghina Liu tetapi mereka turut menjadikan isu lain seperti gaya pemakaian Liu sebagai bahan jenaka. Misalnya, Liu dikatakan memakai barangan tiruan yang dibeli hasil daripada kerja sambilan.

Beberapa hari sebelum membunuh diri, Liu sempat memaklumkan kepada orang ramai bahawa dia akan mengambil tindakan undang-undang terhadap kedua ibu bapanya kerana mengabaikannya. Pihak polis kini masih dalam proses siasatan untuk mengesahkan beberapa dakwaan Liu tentang pemerdangan manusia dan sebagainya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI