25.5 C
Kuala Lumpur
Monday, August 15, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupTegal biasa pakai kanta sentuh sudah 6 tahun, gadis ini tiba-tiba panik...

Tegal biasa pakai kanta sentuh sudah 6 tahun, gadis ini tiba-tiba panik bila satu hari ia hilang dan beralih belakang mata

Bagi mereka yang menghadapi masalah penglihatan kabur, pemakaian cermin mata menjadi perkara wajib dalam kehidupan seharian. Untuk rasa lebih selesa dan wajah nampak semula jadi menarik, ramai yang beralih memakai kanta sentuh atau ‘contact lens’.

Walaupun pada hari ini pemakaian kanta sentuh merupakan satu kebiasaan, akan ada juga insiden mengenainya untuk dikongsikan bersama warganet seperti gadis dikenali Alani ini. 

TikTok

Menerusi muat naik video di TikTok, Alani berkongsi kisah detik mencemaskan yang membuatnya menjadi panik ketika memakai kanta sentuh.

Pada satu hari, ketika Alani melihat matanya di cermin kereta, dia berasa amat terkejut apabila mendapati kanta sentuh yang dipakai telah hilang dan tidak tahu ia berada di mana.

Tidak lama selepas itu, Alani terasa terdapat benda bergerak-gerak di bahagian belakang matanya.

TikTok

Mula menjadi panik, Alani mengambil keputusan untuk bergegas ke hospital untuk merawat matanya dan mengeluarkan kanta sentuh itu.

Menurutnya gadis ini, prosedur untuk mengeluarkan kanta sentuh itu bertukar sukar dan masanya agak lama sehingga dia terpaksa pergi ke klinik swasta untuk segera mengeluarkan kanta sentuh itu.

“Doktor dan jururawat pun terkejut tengok kes ini tidak pernah terjadi sebab ‘first case’ dapat ‘patient’ macam ni. Tak tahu nak gelak ke malu,” kata Alani.

TikTok

Setelah beberapa kali mereka berusaha ‘mengorek’ kanta sentuh itu, akhirnya ia telah berjaya dikeluarkan.

Nasib baik dan syukur kanta sentuhnya dapat dikeluarkan hasil tindakan pantas Alani bergegas mendapatkan rawatan dan kepakaran doktor yang merawat.

TikTok

Video perkongsian Alani melalui detik cemas itu telah menjadi tular dengan lebih 800,000 tontonan dengan rata-rata warganet bertanyakan keadaan terkini Alani.

Sambil ramai yang menurunkan komen dengan menyatakan mereka jadi takut dan seram pula untuk mencuba memakai kanta sentuh selepas Alani berkongsikan pengalamannya. Kekal memakai cermin mata sahajalah lebih baik kot..

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI