27.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 8, 2023
UtamaGaya HidupDisiplinkan si kecil yang enggan mendengar kata ibu bapa dengan bersiar-siar ‘mengenali...

Disiplinkan si kecil yang enggan mendengar kata ibu bapa dengan bersiar-siar ‘mengenali gelandangan’ bersama, insaf terus selepas itu

Ramai ibu bapa pernah menghadapi situasi anak tidak mendengar kata ketika proses didikan sehingga menyebabkan ramai ibu bapa menjadi naik darah hingga ada yang berasa tidak berdaya. 

Baru-baru ini, seorang ibu dari Hsinchu, Taiwan berkongsi kisah anaknya yang berkelakuan degil seperti itu ketika dia memasuki sekolah rendah. Walaupun telah dimarahi bahkan dipukul, anak ini tetap tidak menunjukkan kelakuan bertambah baik, jadi si ibu membuat keputusan untuk memberi didikan yang mengejutkan.

Satu hari ibu ini membawa anaknya ke taman dan mereka menjadi gelandangan selama satu hari. Siapa sangka, kanak-kanak ini telah mengambil inisiatif pada keesokan harinya untuk menjadi anak yang lebih baik.

Gambar oleh TVBS

Anak ini membuat pengakuan bersalah dan berjanji untuk mengubah tabiat buruk, lalu muat naik kisah itu telah membangkitkan perbincangan hangat para netizen.

Si ibu menjelaskan keseluruhan proses itu dalam hantarannya di Facebook. Menurutnya, anaknya itu kini berada dalam darjah satu. Oleh kerana ramai ibu bapa pernah mengalami beberapa simptom anak tidak mendengar kata, seperti ketika meminta makan tetapi tidak mahu makan, membuat kerja rumah tetapi tidak menulis dengan betul dan berhati-hati, dan ketika disuruh mengemas meletakkan mainan tetapi tidak mahu berganjak, dan lain-lain lagi kelakuan keras kepala.

Anak ini tetap tidak mempunyai masa mencukupi untuk membuat persediaan dirinya. Walaupun si ibu terus membebel setiap hari, malah mula bergaduh dengan kerap, anak lelakinya diharap boleh berkelakuan baik dan ibu ini mula buntu.

Sehingga beberapa hari kemudian, si ibu tiba-tiba mendapat idea untuk dengan sengaja membiarkan anaknya kelaparan sehari suntuk di samping tidak membantunya mandi.

Gambar oleh TVBS

Anak lelakinya bermain kosmetik bersama kakaknya sehingga bajunya kotor seluruh badan, dan tanpa menukar pakaian, si ibu membawa anaknya itu bersiar-siar ke taman untuk menjadi gelandangan selama 1 hari. Apa rasanya menjadi pengemis kecil selama 1 hari?

Berdekatan taman permainan, si ibu membuka khemah dan membaling beg sampah kepada anaknya. Dia terus berkata kepadanya, “Kita akan tidur di sini malam ini!” 

Malam itu, anak ini terpaksa menggunakan beg sampah sebagai tempat tidurnya. Mestilah ia terlalu sejuk untuk tidur dalam beg yang sama dengan ibu, bertahan dan bersabar sahajalah tidur bersama anak yang degil.

Ibu ini mengakui mereka tidak menjadi ibu bapa sejak awal, tetapi secara beransur-ansur belajar untuk mengumpul pengalaman. Selepas sehari suntuk didikan yang mengejutkan, keesokan hari anaknya tiba-tiba berubah membesar dengan pesat. 

Bukan sahaja dia telah tunduk 90 darjah meminta maaf kepada ibunya, malahan turut bertaubat dan insaf, yang dia berjanji akan belajar bersungguh-sungguh serta mahu membuang tabiat buruknya. Tambahan, pengalaman menjadi gelandangan benar-benar telah mengubah personalitinya.

Gambar oleh TVBS

Melihat perubahan anaknya, ibu itu sambil ketawa sangat gembira telah berkata, “Saya mahu lihat sama ada dia akan berani memberi saya ‘sesuatu yang salah’ lain kali, sama ada dia tahu bagaimana untuk menghargai atau tidak, atau ada lagi perkara yang dia tidak berpuas hati.” 

“Musim sejuk telah bermula, jadi saya mempertimbangkan untuk bersiap-siap untuk melakukan perjalanan percutian selama tiga hari, dua malam, ‘untuk mengalami versi yang dinaik taraf bagi kehidupan mengembara’ untuknya.” tulis ibu ini dalam hantaran di Facebook.

Para netizen memuji pendekatan ibu ini yang memang hebat. Hanya melalui langkah keras, anak-anak dapat menghargai didikan ibu bapa yang ikhlas berniat baik demi masa depan, malahan ada yang menantikan perkembangan ibu dan anak ini, dengan menunggu percutian tiga hari dua malam seterusnya untuk dikongsikan bersama mereka.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI