26.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupBaru tiga minggu berlatih, kanak-kanak 4 tahun ini sudah boleh pamerkan aksi...

Baru tiga minggu berlatih, kanak-kanak 4 tahun ini sudah boleh pamerkan aksi bermain ski yang cukup mengagumkan

Kata orang kanak-kanak memang cepat meniru aksi atau perbuatan orang sekeliling mereka. Oleh sebab itu lah, ibu bapa khususnya perlu berhati-hati dalam melakukan sebarang kesilapan kerana bimbang anak-anak kecil mereka akan meniru sesuatu yang tidak elok daripada apa yang mereka lihat.

Tidak hanya itu, mereka juga cepat menangkap apa yang diajarkan kepada mereka. Sebab itulah ramai yang selalu mengajar anak mereka pelbagai aspek kehidupan sejak usia si kecil masih sangat muda. Ada yang mengajarkan bahasa, ada yang menghantar ke kelas kemahiran dan ada juga yang mengajar anak mereka bersukan.

Memandangkan mereka masih kecil jadi apa yang mereka pelajari akan lebih mudah untuk diingat dan diikuti. Contohnya seperti kanak-kanak di dalam video ini yang dengan bangga telah mempamerkan bakatnya yang cukup luar biasa.

Di dalam video tersebut jelas sekali menunjukkan seorang kanak-kanak perempuan dengan hebatnya telah menunjukkan aksinya bermain ski dengan menggunakan papan salji. Si kecil tersebut dikatakan hanya berlatih bermain ski selama tiga minggu sahaja sebelum dia berjaya mempamerkan aksi sebegitu.

Jika diperhatikan dia sangat bijak menyeimbangkan badannya untuk terus meluncur dengan lancar sekali. Bagi mereka yang mahu bermain ski atau apa sahaja aktiviti meluncur mereka perlu pandai menyeimbangkan diri kerana permukaan bersalji atau ais pastinya sangat licin. Jadi, sebelum boleh bergerak lebih jauh apa yang paling penting ialah keseimbangan diri kalau tidak memang akan terjatuh!

Selepas berjaya menyeimbangkan diri barulah boleh bergerak dan lama-kelamaan kelajuan sudah boleh ditambah. Apa yang penting ialah berani untuk terus bergerak ke hadapan. Jika lihat pada si kecil ini dia bukan sahaja boleh meluncur dengan laju malah dia berani untuk melepasi halangan-halangan yang ada. Permukaan salji yang tidak rata dan berbukit-bukit juga adalah sebuah cabaran dan nampaknya kanak-kanak ini berjaya berhadapan dengan apa sahaja halangan di hadapannya!

Apa yang dilakukan oleh si kecil ini pastinya bukan mudah. Tidak ramai yang boleh melakukan seperti yang dilakukannya walaupun berbulan berlatih. Namun, dengan bakat dan usaha yang dilakukan kanak-kanak perempuan ini berjaya membuktikan bahawa usia bukan penghalang untuk melakukan sesuatu yang lebih mencabar. Walaupun dia masih kecil tetapi dia semakin mahir bermain sukan lasak seperti itu.

Aksi luar biasanya itu telah membuatkan ramai yang kagum. Di Facebook ramai yang memujinya. Ada yang tertarik dengan topinya yang comel, ada yang mengatakan dia akan mempunyai masa depan yang cerah dalam sukan itu. Tidak hanya itu, ada juga netizen yang mengatakan dia bakal menjadi atlet untuk Sukan Olimpik suatu hari nanti!

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI