25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaGlobalKajian: Sel T daripada selesema biasa memberi perlindungan silang terhadap jangkitan COVID-19

Kajian: Sel T daripada selesema biasa memberi perlindungan silang terhadap jangkitan COVID-19

Sejenis sel yang dihasilkan oleh badan ketika melawan virus selesema biasa melindungi individu daripada jangkitan virus yang menyebabkan COVID-19, menurut satu kajian yang diterbitkan pada 10 Januari.

Sel T telah diiktiraf sebagai ukuran perlindungan terhadap COVID-19 yang teruk dan penyelidikan terdahulu menunjukkan bahawa pemulihan daripada selesema biasa mungkin memberikan beberapa tahap perlindungan terhadap virus COVID-19.

Penyelidikan dari Imperial College London mendapati dalam kajian terbaharu menunjukkan kehadiran sel sedemikian juga boleh menghalang jangkitan oleh virus PKC (Parti Komunis China) juga dikenali sebagai SARS-CoV-2, yang menyebabkan penyakit itu.

Protein spike SARS-CoV-2 yang menyebabkan COVID-19 (Gambar ihsan NIAID/RML)

Para saintis menilai 52 kontak rapat COVID-19 yang baru didiagnosis untuk menentukan bila mereka mula-mula terdedah dan menentukan individu yang diuji negatif untuk COVID-19 mempunyai tahap sel T reaktif silang yang lebih tinggi. Mereka juga mengambil sampel darah daripada peserta dalam tempoh 6 hari terdedah.

“Terdedah kepada virus SARS-CoV-2 tidak selalu mengakibatkan jangkitan, dan kami ingin memahami sebabnya. Kami mendapati bahawa tahap tinggi sel T sedia ada, yang dicipta oleh tubuh badan apabila dijangkiti coronavirus manusia lain seperti selesema biasa, boleh melindungi daripada jangkitan COVID-19,” kata Dr. Rhia Kundu, pengarang utama dari National Heart & Lung Institute, Imperial College London dalam satu kenyataan.

Profesor Ajit Lalvani, pengarang lain dalam kajian itu pula berkata, “menyediakan bukti paling jelas setakat ini bahawa sel T yang disebabkan oleh coronavirus dengan selesema biasa memainkan peranan perlindungan terhadap jangkitan SARS-CoV-2,” sambil menambah bahawa “sel T ini memberikan perlindungan dengan menyerang protein dalam virus, dan bukannya protein spike pada permukaannya.”

Penemuan itu boleh membantu saintis membangunkan vaksin COVID-19 versi baharu, kata para penyelidik.

“Protein spike berada di bawah tekanan imun yang kuat daripada antibodi yang disebabkan oleh vaksin yang mendorong evolusi mutan yang melarikan diri dari vaksin. Sebaliknya, protein dalaman yang disasarkan oleh pelindung sel T yang kami kenal pasti bermutasi lebih sedikit. Akibatnya, ia sangat terpelihara antara pelbagai varian SARS-CoV-2, termasuk Omicron,” kata Profesor Lalvani. 

“Vaksin baharu yang merangkumi protein dalaman yang dipelihara ini akan mendorong tindak balas sel T yang melindungi secara meluas yang sepatutnya melindungi daripada varian SARS-CoV-2 semasa dan akan datang,” jelasnya.

Mereka juga menggesa orang ramai untuk mendapatkan vaksin COVID-19 dan bukannya bergantung kepada perlindungan daripada sel T reaktif silang.

Vaksin yang ada buat masa ini telah terbukti kurang berkesan terhadap varian Omicron, termasuk terhadap penyakit teruk. Walaupun dos penggalak memulihkan beberapa perlindungan yang hilang, data awal memberi isyarat bahawa rangsangan dengan cepat menurun dalam keberkesanannya terhadap jangkitan. Sama ada dos penggalak boleh bertahan untuk jangka masa yang lebih lama masih tidak dapat diketahui.

Gambar Hiasan / Unsplash

Kajian yang diterbitkan dalam Nature itu dibiayai oleh National Institute for Health Research Health Protection Research Unit and Medical Research Council, United Kingdom.

Had dalam kajian termasuk bilangan peserta yang kecil dan fakta bahawa 88 peratus adalah berkulit putih.

Dr. Simon Clarke, seorang profesor madya dalam bidang Mikrobiologi Selular di University of Reading, yang tidak terlibat dengan kajian itu, berkata individu yang pernah mengalami selesema tidak patut menganggap mereka dilindungi daripada SARS-CoV-2 kerana banyak selesema yang tidak berpunca daripada coronavirus dan penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai perkara itu.

“Walaupun ini adalah kajian yang agak terpencil, ia menambah kepada pemahaman kita mengenai cara sistem imun kita melawan virus dan menunjukkan bahawa vaksin masa hadapan mungkin mendapat manfaat daripada komponen sasaran sebagai tambahan kepada protein spike,” tambahnya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI