31.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupSeronok berjiran dengan bangsa Cina, lelaki ini gembira diberikan hidangan istimewa semasa...

Seronok berjiran dengan bangsa Cina, lelaki ini gembira diberikan hidangan istimewa semasa solstis musim sejuk

Antara perkara yang sangat menarik apabila hidup di dalam negara yang berbilang kaum ialah dapat melihat perbezaan yang ada dalam setiap kaum. Kita mungkin kita berkongsi warna kulit yang sama, atau adat atau perayaan yang sama tetapi kesemua perbezaan itulah yang perlu diraikan untuk mewujudkan sebuah suasana yang harmoni.

Setiap kaum pastinya memiliki perayaan tersendiri dan bukankah ia sesuatu yang menyeronokkan jika perayaan itu dapat diraikan bersama tanpa mengira siapa pun kita?

Baru-baru ini sorang personaliti TV Singapura yang juga merupakan seorang cef selebriti, Cef Bob atau nama sebenarnya Shahrizal Salleh telah menceritakan bagaimana dia dilayan oleh jirannya yang berbangsa Cina. Untuk mereka yang belum tahu, Cef Bob mempunyai hubungan yang baik dengan jirannya itu yang merupakan seorang wanita tua yang dipanggil ‘Nenek Cina’.

Menurut Cef Bob wanita tua itu telah memberinya semangkuk tang yuan selepas dia bertanya tentang persiapan bagi meraikan perayaan ‘Winter Solstice’ (solstis musim sejuk).

Solstis musim sejuk yang juga dikenali sebagai ‘Dong Zhi’ merupakan sebuah perayaan tradisional yang diraikan oleh kaum Cina pada 22 atau 21 Disember dan pada tahun 2021 Winter Solstice jatuh pada 21 Disember.

Semasa menyambut perayaan ini mereka yang menyambutnya akan menikmati ‘tang yuan’ yang merupakan sejenis makanan yang diperbuat daripada bebola pulut.

Menurut video yang dimuat naik ke akaun TikToknya, Chef Bob menceritakan bagaimana dia berada di dapur pada suatu hari apabila dia terhidu bau seolah-olah ada sesuatu yang terbakar.

Melihat ke luar, dia melihat bahawa jirannya itu sedang berdoa dan membakar kayu joss. Dia kemudian bertanya kepada wanita itu apa yang sedang dilakukan. Wanita tua itu kemudian memberitahunya bahawa dia sedang menunaikan solat Cina, dan dia mempunyai tang yuan di rumah.

Seorang lagi jirannya yang dipanggil Atok Cina yang turut menunaikan solatnya sendiri, menjelaskan lagi bahawa solstis musim sejuk ialah hari pertama pada musim sejuk.

Wanita tua itu kemudian datang ke rumah Chef Bob dengan membawa sebuah bekas berisi yang tang yuan. Dia juga sempat menerangkan kepada lelaki itu tentang cara untuk menikmati hidangan itu.

Mengikut seperti yang diberitahu oleh nenek itu, Chef Bob kemudian menyediakan adunan kacang tanah dan gula untuk menyalut bebola pulut tersebut. Hasilnya, dia akhirnya dapat menikmati hidangan solstis musim sejuk yang sangat manis dan enak!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI