31.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaPelakon Wanita Terbaik Hong Kong dituduh penyokong pemisahan, pengguna media sosial China...

Pelakon Wanita Terbaik Hong Kong dituduh penyokong pemisahan, pengguna media sosial China gesa boikot TVB

Pengguna media sosial Tanah Besar China kini melancarkan kempen dalam talian untuk memboikot stesen penyiaran Hong Kong TVB selepas stesen itu menganugerahkan seorang aktres yang dituduh menyokong golongan pemisah semasa rusuhan Hong Kong 2019.

Ali Lee Kai-sum, pelakon Hong Kong dan penyampai televisyen TVB berusia 40 tahun, dinobatkan Pelakon Wanita Terbaik 2021 dalam Anugerah Ulang Tahun TVB yang berlangsung pada 2 Januari lalu melalui drama lakonannya, AI Romantic.

Hashtag berkaitan Ali Lee mula menjadi tular di Sina Weibo pada pagi Isnin keesokan hari, lapor Global Times.

Gambar oleh aliaime/Instagram

Pengguna media sosial di China terus mengecam aktres itu kerana menyiarkan komen kontroversi ketika rusuhan Hong Kong 2019.

Tangkap skrin yang tular menunjukkan Ali memberikan tanda suka pada gambar di Instagram yang menunjukkan bendera kebangsaan China digantung terbalik, sambil memberi komen “bendera cantik”.

“Boikot TVB! TVB tidak menyekat pemisah itu, tetapi memberinya banyak peluang berlakon dan juga anugerah! Ini telah melampaui garis merah kami,” komen seorang pengguna di Sina Weibo.

Tangkap skrin beberapa warganet Tanah Besar China juga menunjukkan mereka telah disekat oleh TVB selepas meninggalkan mesej seperti “penyokong pemisah Lee Kai-sum” pada platform Sina Weibo rasmi untuk stesen televisyen itu.

“Ali Lee talam dua muka: Dia menyiarkan beberapa kandungan patriotik pada akaun Weibonya sambil menyatakan sokongannya terhadap rusuhan Hong Kong di Instagram,” seorang warganet memberi komen.

“Mesti terdapat lebih ramai pemisah dalam TVB yang menyokong Ali Lee, tetapi tiada cara untuk dia mengembangkan kerjayanya di tanah besar. Boikot Ali Lee, boikot TVB,” komen pengguna Weibo lain.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI