29.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 6, 2023
UtamaBerita UtamaBos mafia Itali ditangkap di Sepanyol selepas imejnya dikesan melalui Peta Google

Bos mafia Itali ditangkap di Sepanyol selepas imejnya dikesan melalui Peta Google

SEPANYOL- Seorang bos mafia Itali yang melarikan diri selama beberapa dekad akhirnya berjaya diberkas selepas dia dikesan di Peta Google (Google Map).

Gioacchino Gammino, 61, ditemui di Galapagar, Sepanyol, di mana dia tinggal dengan menggunakan nama Manuel.

Tangkapan bermula selepas ‘Google Street View’ menunjukkan imej seorang lelaki menyerupai Gammino yang sedang berdiri di hadapan sebuah kedai runcit. Sejak itu pihak berkuasa mula melakukan kerja-kerja pencarian untuk menjejaki penjenayah itu.

Gammino dilaporkan telah melarikan diri dari penjara Rom pada tahun 2002 dan dijatuhi hukuman penjara seumur hidup pada tahun berikutnya kerana membunuh.

Dia adalah ahli kumpulan mafia Sicily yang dikenali sebagai Stidda dan merupakan salah seorang samseng paling dikehendaki di Itali.

Polis Sicily percaya Gammino sememangnya berada di Sepanyol, tetapi pencarian ke atasnya hanya mula dilakukan semula selepas imejnya yang sedang bercakap dengan seorang lelaki di luar El Huerto de Manu, atau Taman Manu, muncul pada Peta Google.

Identitinya disahkan apabila polis menemui laman Facebook sebuah restoran yang kini ditutup, Cocina de Manu, yang terletak berhampiran. Ia telah menyiarkan gambar Gammino memakai pakaian chef dan dia dikenal pasti kerana mempunyai parut pada dagunya.

Restoran tersebut juga menyediakan hidangan Sicily di dalam menu mereka.

Dia telah ditangkap pada 17 Disember lalu. Selepas penahanannya, dia dilaporkan memberitahu polis: “Bagaimana anda menemui saya? Saya tidak pernah menghubungi keluarga saya selama 10 tahun.”

Menurut Nicola Altiero, timbalan pengarah unit polis anti-mafia Itali, Gammino kini berada dalam tahanan di Sepanyol dan polis Itali berharap untuk membawanya pulang ke Itali pada akhir Februari ini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI