25.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupTerperangkap dalam rumah ketika banjir, mujur ada jiran Myanmar yang sanggup berenang...

Terperangkap dalam rumah ketika banjir, mujur ada jiran Myanmar yang sanggup berenang belikan makanan dan pinjamkan dapur

Saban hari banyak kisah yang kita dengar daripada mangsa banjir. Ramai yang menceritakan pengalaman berhadapan saat-saat mencemaskan ketika banjir terjadi. Ada juga yang berkongsi cerita diselamatkan dan ramai juga yang menceritakan kisah mereka dibantu oleh orang ramai atau individu yang tidak kenali.

Seorang netizen Twitter bernama Atiqah baru-baru ini turut berkongsi pengalamannya dibantu oleh jiran warga asing ketika terperangkap semasa banjir di Taman Sri Muda.

Menurut Atiqah semua video itu dirakam pada 19 Disember lalu. Ketika kejadian itu, dia dan empat orang rakannya terkandas di tingkat 2 rumah kawannya, Farahin.

Pada masa itu, mereka mula kelaparan, jadi mereka memutuskan untuk mengibarkan bendera putih. Tindakan mereka dilihat oleh jiran hadapan rumah yang berwarganegara Myanmar. Mereka terus berenang dan bertanya sama ada mereka mahukan mi segera dan mereka akan berenang untuk membelinya.

Selepas jiran Myanmar itu pulang dari kedai, dua orang daripada mereka terus berenang ke arah balkoni rumah dan memberi mereka beberapa bungkus roti dan kek.

Walaupun mereka cuba menolak pemberian itu kerana mereka sudah makan tetapi warga asing itu tetap mahu memberikan makanan tersebut supaya mereka yang terperangkap di rumah itu tidak kelaparan.

Bantuan mereka tidak terhenti di situ, jiran Myanmar itu turut meminjamkan dapur supaya mereka boleh memasak. Mujur ketika itu mereka sempat menyelamatkan tong gas dan membawanya naik ke tingkat atas rumah.

Ketika berenang untuk memberikan dapur, ada bahagian dapur yang terjatuh dan salah seorang daripada warga Myanmar itu sanggup berenang semula untuk mencari bahagian dapur yang terjatuh itu.

Mereka terperangkap di situ selama lebih 24 jam dan hanya diselamatkan kira-kira pada jam 11 malam, Ahad, 19 Disember.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI