33.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, August 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaPenyelidik Hong Kong: Dos penggalak Pfizer-BioNTech lebih berkesan berbanding Sinovac

Penyelidik Hong Kong: Dos penggalak Pfizer-BioNTech lebih berkesan berbanding Sinovac

Penyelidik dari Hong Kong dalam satu kenyataan baru-baru ini mengatakan bahawa tiga dos vaksin Sinovac CoronaVac COVID-19 tidak menghasilkan tahap antibodi yang mencukupi untuk melawan varian Omicron.

Analisis mereka mendedahkan bahawa vaksin penggalak Pfizer-BioNTech lebih berkesan tidak kira kepada mereka yang menerima vaksin Pfizer mahupun Sinovac sebelum ini. Dos ketiga Pfizer-BioNTech dikatakan mampu memberikan “tahap perlindungan” antibodi malawan varian Omicron.

Pfizer (PFE.N) dan rakan kongsi Jermannya, BioNTech berkata bahawa dos ketiga mereka dapat meneutralkan varian baharu Omicron dalam ujian makmal.

Kajian terbaru itu dijalankan oleh penyelidik dari Universiti Hong Kong dan Universiti China Hong Kong yang dibiayai oleh Dana Penyelidikan Kesihatan dan Perubatan dan Kerajaan Hong Kong.

Kenyataan itu tidak mendedahkan jumlah sampel yang digunakan dalam analisis. Pihak Sinovac walau bagaimanapun tidak segera menjawab permintaan untuk memberi komen mengenai kenyataan tersebut.

Sinovac CoronaVac dan vaksin BBIBP-CorV Sinopharm milik kerajaan China ialah dua vaksin yang paling banyak digunakan di negara itu dan merupakan vaksin COVID-19 terbanyak yang dieksport oleh negara itu. Syarikat Sinopharm pula memiliki vaksin kedua paling banyak digunakan di China.

Hong Kong telah menggunakan kedua-dua jenis vaksin, Sinovac dan Pfizer-BioNTech. Namun, mereka yang berumur antara 12-17 hanya dibenarkan untuk menerima vaksin BioNTech.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI