25.5 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 1, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaRangkaian 3G berakhir 31 Disember 2021, pengguna digesa beralih ke 4G

Rangkaian 3G berakhir 31 Disember 2021, pengguna digesa beralih ke 4G

CYBERJAYA – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) telah mengingatkan para pengguna telefon bimbit dan peranti 3G untuk beralih ke rangkaian 4G dalam kadar segera. Keputusan ini dibuat bagi memastikan perkhidmatan telekomunikasi pengguna tidak terjejas sekali gus menyebabkan pengguna ketinggalan dalam gelombang pendigitalan.

Sumber : FMT

Rangkaian 3G dijangka akan ditamatkan sepenuhnya pada 31 Disember 2021 dan dilakukan bertujuan untuk meningkatkan liputan jalur lebar yang berkualiti tinggi di bawah Infrastruktur Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA). Dengan rangkaian 4G, anda akan dapat lihat peningkatan kualiti dari segi kelajuan data, latensi rendah dan kestabilan rangkaian.

Sehingga 30 September 2021, sekitar 94.03 peratus kawasan berpenduduk telah mempunyai akses 4G dengan perkhidmatan jalur lebar mudah alih pada kelajuan 31.34 megabit sesaat. Sebanyak 1.2 juta pelanggan telah berjaya melalui proses migrasi ini yang dilakukan oleh pihak penyedia perkhidmatan seperti Celcom Axiata Berhad, Digi Telecommunications Sdn Bhd, Maxis Berhad, Telekom Malaysia Berhad dan juga U Mobile Sdn Bhd.

Sumber : Facebook

Justeru, bagi mereka yang masih menggunakan kad SIM yang hanya menyokong rangkaian 3G, anda digalakkan untuk menghubungi penyedia perkhidmatan terdekat bagi tujuan menaik taraf ke 4G.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI