30.3 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaNasionalLHDN kini boleh akses maklumat bank tanpa pengetahuan pemegang akaun

LHDN kini boleh akses maklumat bank tanpa pengetahuan pemegang akaun

Laporan mendedahkan bahawa Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) mempunyai akses terhadap maklumat akaun bank tanpa memerlukan kebenaran daripada pembayar cukai.

Ini berikutan berlakunya pindaan terbaharu terhadap Seksyen 106A Akta Cukai Pendapatan yang diluluskan di Parlimen.

Sebelum pindaan akta ini dibuat, pihak LHDN perlu mendapatkan kebenaran daripada pemilik akaun sebelum pihak bank memberikan maklumat tersebut.

Seksyen 106A merupakan salah satu cadangan pindaan yang terkandung dalam Rang Undang-Undang Kewangan 2021 yang telah dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat.

Ini memberi maksud bahawa Akta Perlindungan Data Peribadi (PDPA) tidak akan terpakai untuk penguatkuasaan Seksyen 106A di masa hadapan.

Seksyen tersebut dicadangkan untuk membenarkan LHDM membuat tuduhan kepada pembayar cukai di mahkamah serta membolehkan LHDN mendapatkan maklumat akaun bank pembayar cukai.

Selain itu, pihak bank juga tidak dibenarkan untuk memaklumkan perkara itu kepada pemilik akaun.

Jika perkara ini dilanggar oleh bank, mereka boleh dikenakan denda antara RM200-RM20,000 dan penjara maksimum 6 bulan atau kedua-duanya sekali.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI