27.2 C
Kuala Lumpur
Monday, October 2, 2023
UtamaGaya HidupHilang kerja ekoran Covid-19, terlibat dalam kemalangan, penghantar makanan ini hampir menangis...

Hilang kerja ekoran Covid-19, terlibat dalam kemalangan, penghantar makanan ini hampir menangis ketika diberikan tip yang banyak tanpa disangka

Ramai antara kita yang berhadapan dengan detik-detik sukar ketika wabak Covid-19 melanda seluruh dunia. Ramai yang kehilangan kerja, ada yang dikurangkan gaji dan ada juga yang terpaksa menutup perniagaan.

Ekoran hal itu ramai yang hilang punca sehingga tidak tahu lagi apa yang boleh dilakukan. Namun, benar juga kata orang yang rezeki itu ada di mana-mana dan terkadang ia datang tanpa disangka. Itulah yang berlaku kepada seorang pemuda apabila dia mendapatkan sejumlah wang yang banyak pada saat di sangat memerlukannya.

Seorang penghantar makanan datang ke rumah pelanggan seperti biasa. Semasa dia menghantar makanan, tuan rumah tersebut memberitahu bahawa dia mahu memberikan sejumlah $500 kepadanya sebagai tip. Pemuda itu seolah-olah tidak percaya kerana jumlah tersebut sangat besar.

Dia kemudian bertanya kepada tuan rumah tersebut adakah dia hanya bergurau untuk memberikannya wang tersebut dan tuan rumah memberitahu bahawa dia tidak bergurau.

Apa yang berlaku mula buatkan dia terharu dan hampir menangis kerana wang tersebut sangat bermakna buatnya. Pemuda itu kemudia mula bercerita bahawa dia sebenarnya memang sangat memerlukan wang saat itu. Dia baru terlibat dalam kemalangan bersama tunangnya dan kereta yang digunakan juga hanya kereta sewa.

Tidak hanya itu dia juga perlu menjelaskan sewa rumah pada keesokan harinya sedangkan dia sendiri tidak tahu di mana lagi dia boleh mendapatkan wang. Menurutnya lagi dia kehilangan kerja ekoran Covid-19. Sejak itu dia dan tunangnya mula bergelut untuk meneruskan hidup.

Dia juga bertanya kepada tuan rumah yang baik hati itu ada apa-apa kah yang boleh dilakukan untuk membalas kebaikan itu. Menurut tuan rumah itu dia hanya mahu membantu dan dia gembira dapat melakukannya. Menurutnya lagi apa yang berlaku ketika itu semestinya ada sebabnya.

Pemuda masih dalam keadaan tidak percaya sehingga dia kehilangan kata-kata melainkan terima kasih. Menurutnya semua yang berlaku itu seolah-olah mimpi buatnya dan dia sangat menghargai bantuan yang diberikan.

Apa yang dilakukan tuan rumah tersebut adalah sesuatu yang sangat mulia. Wang tersebut mungkin tidaklah sebesar mana buatnya tetapi bagi orang lain ianya sangat bermakna sehingga boleh membantu orang lain meneruskan hidup.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI