32.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 3, 2023
UtamaGaya HidupJangan habiskan lebih daripada 10 minit di tandas, doktor sarankan lakukan 3...

Jangan habiskan lebih daripada 10 minit di tandas, doktor sarankan lakukan 3 hal ini untuk elakkan buasir

Antara perkara yang paling tidak digemari oleh semua orang ialah sembelit di mana kita terpaksa berhadapan dengan kesukaran untuk membuang air besar. Hal ini membuatkan ramai antara kita yang menghabiskan banyak masa di bilik air.

Namun, tahukah anda bahawa dengan menghabiskan masa di bilik air untuk memaksa diri membuang air besar adalah sesuatu yang bahaya? Hal ini kerana buasir boleh terjadi. Jadi, untuk mengelakkan hal tersebut daripada berlaku doktor menasihatkan agar orang ramai melakukan tiga perkara.

Dr. Karan Raj, seorang doktor dan selebriti internet yang berkhidmat dengan Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan British (NHS), baru-baru ini berkongsi cara untuk mengelakkan buasir.

Dr. Raj berkongsi tiga perkara penting; yang pertama ialah tidak menghabiskan masa yang lama di tandas. Menurutnya, kita tidak seharusnya menghabiskan lebih daripada 10 minit di tandas. Menurutnya, semakin lama anda berada di dalam tandas, semakin banyak darah terkumpul dalam urat rektum dan semakin besar kemungkinan ia menyebabkan buasir.

Selain itu, menurut Dr. Raj lagi kita tidak boleh terlalu memaksakan diri ketika membuang air besar. Hal ini kerana tindakan seperti ini boleh membuatkan saluran darah yang berada di bahagian dubur akan membengkak dan jika hal ini berlaku ia akan menyebabkan buasir.

Saranan ketiga Dr. Raj ialah supaya orang ramai mengambil serat dalam makanan seharian mereka. Beliau mencadangkan agar serat diambil sebanyak 20 hingga 30 gram setiap hari melainkan mereka yang dinasihatkan doktor untuk tidak mengambil serat dalam makanan mereka.

Selain itu, untuk mengelakkan sembelit atau buasir ada beberapa cara lain yang boleh dilakukan seperti minum banyak air, kerap bersenam, pastikan punggung anda bersih dan kering, kurangkan pengambilan alkohol dan kafein, jangan lap terlalu kuat selepas selesai ke tandas, dan jangan menahan diri daripada membuang air besar.

Jika buasir menyakitkan, anda boleh mengambil Paracetamol atau menuam punggung anda dengan ais untuk melegakan ketidakselesaan. Selain itu, doktor juga menyarankan untuk mandi dengan air panas bagi menahan rasa gatal atau sakit. Sekiranya berlaku pendarahan akibat buasir, anda juga boleh mengambil Ibuprofen.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI