24.1 C
Kuala Lumpur
Friday, December 9, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGlobalCOVID-19 : Dua kes babitkan varian Omicron telah dikesan di India

COVID-19 : Dua kes babitkan varian Omicron telah dikesan di India

Setelah beberapa bulan gelombang COVID-19 yang dahsyat mengorbankan lebih 200,000 nyawa di India, kini 2 kes pertama varian Omicron telah dikesan di negara tersebut.

Menurut pegawai tertinggi Kementerian Kesihatan, Luv Agarwal, ia melibatkan 2 orang lelaki di Selatan Karnataka yang berusia 66 tahun dan 46 tahun.

“Seperti mengikut kelaziman protokol, kontak utama dan sekunder sudah dikenal pasti serta sedang diuji”, katanya.

Buat masa ini, India masih tidak menguatkuasakan larangan perjalanan antarabangsa namun Kementerian Kesihatan mewajibkan semua pengembara yang tiba dari negara berisiko untuk menjalani ujian COVID-19, selain ujian rawak dibuat untuk ketibaan antarabangsa.

Di Mumbai, perintah kuarantin wajib selama seminggu untuk semua penumpang yang tiba dari negara berisiko telah dikenakan pada 1 Disember lalu.

Mengikut rekod, India merupakan negara kedua di dunia yang mencatatkan kes paling tinggi iaitu 34 juta yang diujii positif, selepas Amerika Syarikat.

Data kerajaan India mendedahkan bahawa sebanyak 1.2 bilion dos vaksin COVID-19 sudah diberikan tetapi hanya sekitar 1/3 daripada penduduk di sana lengkap divaksinasi.

Varian Omicron pertama kali dikesan di negara Afrika Selatan, tentunya memberikan cabaran getir buat negara di dunia untuk memerangi pandemik, khasnya negara berpopulasi tinggi seperti di India.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI