25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaXenobot : Saintis berjaya cipta robot hidup pertama yang boleh membiak

Xenobot : Saintis berjaya cipta robot hidup pertama yang boleh membiak

Saintis telah berjaya mencipta robot hidup yang dikenali sebagai ‘Xenobot’ di mana robot yang bersaiz 1mm ini dipercayai mampu membiak menerusi proses unik dengan mengumpulkan sel dan menggabungkannya bagi membentuk organisma baharu.

Sumber : The Epoch Times

Para penyelidik dari Universiti Tufts, Harvard dan Universiti Vermont iaitu Sam Kriegman, Douglas Blackiston, Michael Levin dan Josh Bongard telah mencipta robot ini pada tahun 2020 menggunakan sel stem yang diambil dari embrio spesies katak Afrika, Xenopus laevis.

Para penyelidik ini telah mengambil sampel daripada sem stem hidup dari embrio kata tersebut dan mengeramkannya tanpa memanipulasi gen bagi tujuan penghasilan xenobot. Secara teknikalnya, xenobot bukanlah robot yang kebiasaannya merangkumi jisim bukan organik. Namun, ia digelar sebagai robot disebabkan oleh keupayaannya untuk bertindak mewakili manusia.

Sumber : AquaSnack

Xenobot kini masih berada di dalam perhatian makmal. Berdasarkan pemerhatian, xenobot dikatakan mampu untuk bekerja secara berkumpulan dan menyembuhkan diri sendiri. Terbaru, para pengkaji mendapati xenobot juga mampu membiak menjadi satu reproduksi biologikal yang baharu.

Pembentukan xenobot ini melalui proses di mana sel stem diletakkan di dalam larutan garam yang kemudiannya membentuk kepada longgokan sfera mengandungi sekitar 3,000 sel dengan kelebaran setengah milimeter. Longgokan ini kemudiannya ditutupi dengan cilia, sejenis struktur seperti rambut bagi membantu memudahkan pergerakan xenobot.

Sumber : Sci Tech Daily

Berdasarkan kajian lanjut, xenobot dan mekanisme reproduksi terbaharu ini boleh berfungsi dalam pelbagai cara antaranya mengumpulkan plastik mikro di laut, menghantar ubat ke dalam tubuh atau mengawasi sistem akar.

Jelas Levin, “Jika kami tahu cara untuk memberitahu xenobot ini apa yang kami mahu ia lakukan, ia mungkin akan menjadi ubat regeneratif—itulah penyelesaian kepada kecederaan traumatik, kecacatan kelahiran, kanser, dan penuaan”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI