29 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaGaya HidupLihat orang lain kena 'swab test', kucing ini kemudian tawarkan diri untuk...

Lihat orang lain kena ‘swab test’, kucing ini kemudian tawarkan diri untuk jalani ujian tersebut

Rasanya pasti ramai antara kita yang berpengalaman menjalanji ujian swab Covid-19. Mana tidaknya, virus tersebut masih sahaja merebak di serata dunia, ditambah lagi dengan varian-varian yang semakin berbahaya. Jadi, untuk mengenal pasti seseorang dijangkiti Covid-19 mereka biasanya akan menjalani ujian swab.

Namun bukan hanya kita yang menjalani ujian swab malah haiwan juga nampaknya begitu teruja untuk menjalani ujian tersebut. Buktinya, lihat sahaja gelagat lucu kucing ini yang dengan berani ‘menawarkan diri’ untuk menjalani ujian berkenaan.

Momen lucu tersebut berlaku baru-baru ini di salah sebuah universiti di Chongqing, China. Pada keittika u, universiti itu mengadakan ujian penguatan asid nukleik (NAAT) Covid-19 untuk pelajar dan pengajar di institusi berkenaan.

Ketika itu, seorang pelajar ternampak seekor kucing terbiar sedang memanjat kerusi kosong di hadapan doktor dan duduk di situ. Pelajar itu kemudian mengambil beberapa gambar dan disusun menjadi sebuah video yang telah tular di platform media sosial China, Sina.

Dalam video itu, narator mengatakan bahawa pada masa itu khemah NAAT tidak begitu sibuk. Melihat keadaan itu kucing tersebut terus naik ke atas kerusi yang kosong. Kucing itu kemudian memandang ke arah pegawai kesihatan yang memakai PPE.

Melihat kucing tersebut tidak mahu berganjak dari situ, pegawai kesihatan tersebut kemudian mengambil kapas dan meletakkannya pada hidung si comel itu. Apa yang melucukan kucing itu nampaknya tidak bertindak balas bahkan membenarkan pegawai itu menyentuh hidungnya untuk menjalankan ‘ujian’.

Selepas menjalani ujian barulah si comel itu beredar. Melihat ramai orang yang menjalani ujian tersebut membuatkan dia juga mahu menjalaninya. Dia mungkin juga risau kalau-kalau dia pula yang menghidapi Covid-19, jadi dia mahu memastikan dia benar-benar sihat. Lagipula ujian swab tersebut adalah percuma dan dia tidak perlu membayar apa-apa!

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI