26.5 C
Kuala Lumpur
Monday, December 5, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaPenunggang motosikal nyaris terjunam ke dalam ‘sinkhole’ di tengah Jalan Teluk Likas

Penunggang motosikal nyaris terjunam ke dalam ‘sinkhole’ di tengah Jalan Teluk Likas

Laluan di Jalan Teluk Likas di Kota Kinabalu, Sabah ditutup sementara kepada pengguna jalan raya susulan terdapat mendapan hingga mengakibatkan lubang besar atau ‘sinkhole’ di jalan berkenaan.

Kejadian disedari pengguna yang melihat jalan berlubang pada kira-kira jam 12 tengah hari, 28 November lalu dan mereka terkejut apabila mendapati berlaku mendapan tanah di tengah jalan raya.

Facebook

Kejadian mendapan tanah berkenaan berjaya dirakam oleh salah seorang penduduk di lokasi berhampiran tempat kejadian melalui CCTV miliknya yang diletakkan di hadapan rumah.

Rakaman CCTV berkenaan turut merakam seorang penghantar makanan yang menaiki motosikal nyaris terjunam ke dalam lubang besar itu, tetapi dengan pantas sempat memberhentikan motosikalnya sebelum terjatuh ke bahu jalan.

Facebook

Seorang pengguna jalan raya, Masri Zainal berkata dia melalui jalan terbabit kerana mahu ke Kota Kinabalu dari Likas.

“Jalan tiba-tiba sedikit sesak dan nampak ada satu motosikal berada di tepi jalan. Rupanya ada penghantar makanan kemalangan. Ramai pengguna ketika itu beranggapan berlaku kemalangan tetapi bila semakin dekat saya terkejut apabila melihat ada lubang besar,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Facebook

Manakala seorang lagi pengguna jalan raya terbabit, Alvin Tan berkata dia dalam perjalanan dari Teluk Likas ke Likas Jaya ketika kejadian berlaku.

“Saya lihat beberapa kereta berhenti di tepi jalan sebelum turut sama menghentikan kenderaan dan mendapati ada lubang besar. Saya berharap jalan rosak ini dapat diperbaiki dengan segera kerana ia boleh membahayakan pengguna jalan raya yang melalui jalan ini khususnya ketika waktu malam dan hari hujan,” katanya.

Facebook

“Selain itu, ia juga boleh menyebabkan berlaku kesesakan lalu lintas kerana ramai orang ramai sudah memulakan aktiviti harian seperti keluar bekerja dan menghantar anak ke sekolah,” tambah Alvin.

Sementara itu, Pengarah Kerja Raya Sabah, Ir Ali Ahmad Hamid ketika dihubungi mengesahkan kejadian terbabit.

Facebook

“Kita sudah mengambil tindakan segera mengenai kejadian ini dan syarikat konsesi Globinaco juga sudah diarahkan untuk meninjau keadaan di lokasi kejadian.”

“Kita juga sudah memaklumkan perkara ini kepada Jabatan Perkhidmatan Pembentongan Sabah kerana lubang yang ada di kawasan itu adalah berikutan membabitkan aset pembentungan mereka,” jelas Ir Ali Ahmad Hamid.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI