34.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaBerita UtamaSyarikat gergasi Ford umum tidak mewajibkan suntikan vaksin ke atas pekerjanya

Syarikat gergasi Ford umum tidak mewajibkan suntikan vaksin ke atas pekerjanya

Kesatuan Pekerja Auto Bersatu atau United Auto Workers (UAW) bersama-sama tiga syarikat pembuat kereta iaitu Ford, General Motors dan Stellantis telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka tidak mewajibkan para pekerja masing-masing untuk mendapatkan suntikan vaksin.

Sumber: The Epoch Times

Hal ini demikian kerana terdapat segelintir individu yang enggan mendapatkan vaksin disebabkan oleh pelbagai faktor seperti kesihatan atau kepercayaan agama.

Meskipun begitu, mereka tetap menggalakkan ahli kesatuan untuk mendedahkan status vaksinasi di samping menggesa rakan sekerja serta ahli keluarga untuk mendapatkan vaksin dan vaksin penggalak bagi menentang jangkitan virus COVID-19.

Sumber : The Epoch Times

Malah, kesatuan dan syarikat pembuat kereta terbesar ini turut bekerjasama dalam membentuk sebuah perikatan yang dikenali sebagai Pasukan Petugas Bersama COVID-19 yang bertujuan untuk menyebarkan kesedaran tentang vaksin COVID-19 dan perkara yang berkaitan dengannya.

Antara usaha yang dijalankan oleh pasukan tersebut adalah mewajibkan pemakaian topeng pelitup muka dan memaklumkan tentang data terkini peningkatan jumlah kes di beberapa kawasan seperti Michigan.

Sumber : The Epoch Times

Biden telah mengeluarkan kenyataan yang mewajibkan suntikan vaksin terhadap kesemua perusahaan swasta yang mempunyai lebih daripada 100 pekerja. Perintah ini dikatakan akan mula berkuat kuasa pada awal Januari 2022. Namun, mandat berkenaan telah ditarik balik selepas ianya dipercayai melanggar Perlembagaan Amerika Syarikat.

UAW yang mewakili sekitar 400,000 ahli turut memaklumkan bahawa pihaknya tidak pasti tentang jumlah ahli yang telah mengambil suntikan vaksin

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI