31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalKorea Utara jatuhkan hukuman mati pada penyeludup siri ‘Squid Game’

Korea Utara jatuhkan hukuman mati pada penyeludup siri ‘Squid Game’

Seorang lelaki Korea Utara dilaporkan telah dijatuhkan hukuman mati oleh pihak berkuasa selepas dia ditangkap mengedarkan salinan siri Netflix ‘Squid Game’, yang menurut Pyongyang mencerminkan masyarakat tidak bermoral di Korea Selatan.

Menurut Radio Free Asia (RFA), individu itu menyeludup salinan hit Netflix itu melalui pemacu kilat USB dan menjualnya di Korea Utara. Dia dijatuhkan hukuman mati oleh skuad penembak selepas pihak berkuasa menemui 7 pelajar sekolah menengah menonton siri itu di dalam kelas.

Sebuah laman web propaganda Korea Utara bulan lalu mengatakan bahawa rancangan itu mendedahkan realiti budaya kapitalis Korea Selatan di mana rasuah dan penyangak tidak bermoral adalah perkara biasa dan masyarakat yang tidak sama rata di mana orang yang berwang dilayan seperti buah catur untuk orang kaya.

“Difahamkan bahawa ia membuatkan orang ramai menyedari realiti menyedihkan masyarakat Korea Selatan yang kejam, di mana manusia didorong ke lembah persaingan yang melampau dan kemanusiaan mereka sedang dihapuskan”, kata laman Arirang Meari Korea Utara.

Seorang pelajar yang membeli pemacu kilat USB yang mengandungi siri itu dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup, manakala 6 pelajar lain dijatuhkan hukuman kerja berat untuk 5 tahun, lapor RFA, memetik sumber di Korea Utara.

“Semuanya bermula apabila seorang pelajar sekolah menengah secara rahsia membeli pemacu kilat USB yang mengandungi siri itu dan menontonnya bersama rakan baik di dalam kelas”, jelas sumber yang memberitahu Perkhidmatan Korea RFA.

Rakan itu kemudian memberitahu beberapa pelajar lain, yang mula berminat, dan mereka berkongsi pemacu kilat itu. Mereka telah ditangkap oleh penapis di 109 Sangmu, yang telah menerima ‘tipoff’.

RFA melaporkan bahawa Korea Utara mempunyai pasukan mogok kerajaan, bernama Surveillance Bureau Group 109, yang menyasarkan individu menonton video yang dilarang di negara itu.

Korea Utara telah mengenakan denda atau penjara yang berat bagi sesiapa yang ditangkap menikmati hiburan Korea Selatan atau meniru cara orang Korea Selatan bercakap ketika pemimpin Kim Jong Un meningkatkan perang terhadap pengaruh luar dan menyeru kepada hiburan tempatan yang lebih baik.

Undang-undang ‘pemikiran anti-reaksioner’ baharu yang menyeluruh telah dikenakan akhir tahun lalu dan membawa kepada hukuman mati maksimum kerana menonton, mendapatkan atau mengedar media dari Korea Selatan dan Amerika Syarikat.

Yeonmi Park, seorang pembelot Korea Utara, menyifatkan rancangan Netflix yang paling banyak ditonton itu sebagai gambaran yang sangat tepat tentang nasib rakyat Korea Utara di Korea Selatan dan perjalanan yang mereka lalui untuk menjadi bebas.”

Walau bagaimanapun, dia menyatakan kebimbangan terhadap gambaran yang jelas menunjukkan ketidaksamaan. “Ketidaksamaan adalah tanda peluang,” katanya dalam video di saluran YouTubenya pada bulan Oktober.

“Ketika saya berada di Korea Utara, semua orang miskin. Apabila saya datang ke Korea Selatan dan Amerika, saya mendengar bahawa terdapat para jutawan dan mereka adalah orang yang mengasaskan syarikat seperti Tesla, SpaceX dan mencipta perkara baharu”.

“Di Korea Utara, semua orang miskin kerana tiada siapa yang dibenarkan mencipta dan terdapat begitu banyak sifat jahat dan permusuhan terhadap kekayaan. Saya terus berkata kepada orang ramai, ketidaksamaan tidak bermakna kemiskinan, kemiskinan adalah sesuatu yang perlu kita lawan”.

“Di Amerika Syarikat, anda ada peluang dan boleh memperoleh wang, memberi makan anak-anak anda dan mendapatkan pendidikan. Manakala di Korea Utara, anda tidak boleh melakukannya”, tambahnya.

“Itulah sebabnya saya kini bimbang dengan media yang memfokuskan kepada ketidaksamaan, menggambarkan watak utama Squid Game yang tidak berdisiplin, bapa yang jahat… sebagai seorang hero”.

Pengarah “Squid Game” berkata siri popular itu mungkin akan kembali untuk musim kedua.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI