30 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaGlobalHarimau bintang salah pilih mangsa, pemburuan berakhir dengan tertusuk duri landak

Harimau bintang salah pilih mangsa, pemburuan berakhir dengan tertusuk duri landak

Harimau bintang adalah salah satu spesies pemburu yang sangat gigih dan tidak mudah berputus asa. Sikap tersebut secara tidak langsung membantunya menjadi pemangsa yang berjaya.

Lazimnya haiwan tersebut akan memburu rusa, lembu dan sebagainya namun kali ini, harimau kumbang terpaksa mengaku kalah dalam cubaannya memburu seekor landak!

Baru-baru ini, tular satu video menunjukkan seekor harimau bintang yang muda di Taman Kruger, Afrika Selatan cuba memburu landak.

Harimau berkenaan pada mulanya bergerak mengekori sahaja langkah si landak dan cuba menyentuhnya.

Tidak berapa lama kemudian, kelihatan duri landak tertusuk pada kakinya. Duri itu walau bagaimanapun berjaya dicabut selepas itu.

Setelah beberapa ketika, jelas kelihatan darah mula terbit pada kaki harimau yang terkena tusukan duri landak itu tadi.

Menrut jurufoto yang merakamkan situasi itu, Mariette Landman, ia merupakan satu pengalaman yang tidak pernah dilihatnya.

“Perlawanan itu berlangsung lebih kurang 90 minit. Harimau berkenaan berehat sebentar selama 3 kali untuk menjilat kakinya yang cedera sebelum cuba berlawan lagi”.

Tambah Mariette, ianya berakhir setelah kedua-duanya berjalan membawa haluan masing-masing.

Saksikan video di bawah :

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI