25 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 7, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaGaya HidupBukan mudah untuk mulakan perniagaan, pasangan suami isteri kongsi cerita sebelum jenama...

Bukan mudah untuk mulakan perniagaan, pasangan suami isteri kongsi cerita sebelum jenama Kek Durian Viral dikenali ramai

Bagi mereka yang berkecimpung dalam dunia perniagaan pastinya pernah berhadapan dengan detik sukar. Mana tidaknya, bukan mudah untuk memulakan dan memajukan perniagaan kerana semestinya ada fasa naik dan turunnya.

Namun, semua penat lelah seolah-olah terbayar apabila perniagaan yang dibangun dengan hasil tangan sendiri akhirnya mula mendapat tempat di dalam masyarakat dan mula membuahkan hasil.

Antara mereka yang berhadapan dengan pengalaman seperti ini ialah pasangan suami isteri, Mohammad Nasruddin Shah Room dan Nor Fazliah Mohammed yang mengusahakan perniagaan Kek Durian Viral (KDV).

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa jenama terkenal ini sebenarnya bermula dari rumah secara ‘homemade’ sejak Ogos 2019. Pada mulanya mereka membuat kek tersebut secara suka-suka dan siapa sangka kini jenama tersebut mula diterima ramai dengan slogan ‘sebiji tak cukup’.

Ia akhirnya menjadi serius dan punca pendapatan utama kepada pasangan ini sehingga mereka mampu memiliki dua buah bangunan operasi selain pejabat sendiri di Setia Alam, Selangor di bawah syarikat KDV Niaga Sdn Bhd.

Menurut Nor Fazliah, dia dan suaminya memang ‘hantu durian’. Semuanya bermula sekitar tahun 2019 apabila suaminya ada membeli longgokan durian. Dengan baki buah yang ada dia mula terfikir untuk membuat kek berperisa durian. Jadi dia cuba untuk membuat resipi mengikut selera sendiri dan suaminya.

“Daripada untuk makan sendiri, terfikir nak menjualnya. Tak sangka ramai pula yang suka. Bermula dengan mengambil tempahan empat biji sehari. Kemudian, tempahan itu berulang berganda ganda sampai ditempah 100 biji kek sehari. Sebulan pernah cecah 10000 biji kek dihasilkan.

“Masa itu operasi kerja dibuat di rumah kami di Bukit Kapar, Klang dan hanya dibantu seorang jiran di belakang rumah. Saya beri tumpuan utama perniagaan ini dan suami membantu ketika ada masa terluang. Suami pula ketika itu masih bekerja sebagai juruteknik di sebuah kilang,” katanya.

Ketika beroperasi di rumah, permintaan KDV mula bertambah sehingga ada pelanggan yang sanggup datang dari jauh untuk mengulang pembelian serta tempahan.

“Asalnya tempahan dan jualan kek durian kami dijual dalam pelbagai saiz termasuk yang bertingkat tingkat. Tapi sebab masa itu tak cukup tenaga pekerja, maka diputuskan hanya satu saiz iaitu 6 inci saja dijual tetapi ada variasi jenisnya.

“Ia dijual dari harga RM30 ke RM75. Kek ini akan jadi lebih mahal jika lagi banyak isi durian digunakan. Nama viral pada KDV itu diberikan oleh pelanggan setia kami sendiri hingga melekat. Begitu juga dengan tagline ‘sebiji tak cukup’ yang diakui kebanyakan pelanggan dan pembeli,” katanya.

Ditanya apa yang membezakan kek duriannya dengan kek durian lain yang ada di pasaran, ibu kepada empat cahaya mata ini tak menyangka resipi yang dibuat sendiri mampu menambat selera ramai sehingga menjadi terkenal dan tular.

“Nak ikutkan ramai yang mengusahakan perniagaan kek durian. Tapi KDV menggunakan isi durian sebenar. Memang rasa asli dan tak ada unsur penipuan dalam kandungan bahan digunakan. Teksturnya juga lemak dan lembut.”

“Sampai ada yang cakap KDV macam ‘Mak Esah’ selera mereka untuk makannya berulang kali. Bayangkan yang tak suka durian pun boleh terjatuh suka.”

“Resipi saya biasa biasa saja. Allah yang bagi nikmat sedap itu dengan izin-Nya. Durian jenis D24 dari Pahang kami gunakan kerana meyakini rasanya,” kata graduan Ijazah Teknologi Alam Sekitar itu.

Kini kerja operasi pembuatan KDV dibuat di premis sendiri dan bersama 20 orang pekerja di samping memiliki lebih daripada 100 orang ejen di seluruh negara.

“Saya dan suami sebaya berusia 32 tahun. Kami bercinta sejak zaman sekolah menengah di tingkatan tiga lagi. Masing masing melanjutkan pelajaran ikut minat masing masing.

“Saya pernah bekerja dalam bidang khidmat pelanggan tapi hanya setahun saja bertahan. Kemudian jadi suri rumah menjaga anak. Sebelum sepenuh masa jual kek durian, saya asalnya bermula dengan menjual pelbagai manisan termasuk kek untuk tempahan acara tertentu termasuk majlis kahwin.”

“Semuanya dilakukan di rumah. Saya timba ilmu bakeri dengan mendaftar kelas dalam talian dan kursus pengajian jarak jauh sejak 2016. Suami pula masa itu kerja sebagai juruteknik di sebuah kilang. Tahun lalu, dia diberhentikan kerja dan sama sama bantu kukuhkan KDV,” katanya yang turut mendapat ilmu dan bimbingan daripada jurulatih perniagaan berdaftar.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI