31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya HidupRamai yang tidak tahu bahawa air rebusan rumput ini boleh menyembuhkan beberapa...

Ramai yang tidak tahu bahawa air rebusan rumput ini boleh menyembuhkan beberapa jenis penyakit kucing

Ramai yang akan membawa kucing mereka berjumpa doktor jika haiwan kesayangan mereka tidak sihat. Berapa pun sanggup dibelanjakan asalkan kucing mereka sihat dan aktif seperti biasa. Namun, ramai yang tidak tahu bahawa sebenarnya ada tumbuhan semula jadi yang boleh menyembuhkan beberapa jenis penyakit kucing.

Tumbuhan yang dimaksudkan ialah sejenis rumput yang dipanggil ‘Rumput Pendul’. Rumput ini dikatakan boleh merawat kucing yang menhidapi penyakit Parvo, selesema atau demam.

Apa yang perlu dilakukan ialah dengan memberikan air rebusan rumput ini kepada kucing yang sakit. Jika ada kucing anda yang tiada selera makan, boleh juga diberikan air rebusan rumput ini kepadanya.

Bagi yang mahu mencari rumput ini, anda boleh cuba mencarinya di kawasan lapang yang tanahnya agak lembap. Rumput jenis ini biasanya tumbuh meliar di kawasan seperti itu dan tidak akan tumbuh di celah pohon yang besar kerana rumput ini suka akan tempat terang dengan cahaya matahari.

Berikut adalah cara-cara untuk membuat air rebusan Rumput Pendul:

  1. Cabut rumput ini bersama akarnya.
  2. Bersihkan tanah dari akar dan daun.
  3. Patahkan daun, batang dan akar dan masukkan ke dalam bekas dan rebus dengan api yang sederhana hingga agak mendidih. Pastikan api tidak besar kerana khasiatnya akan hilang.
  4. Bila kandungan air sudah jadi separuh, matikan api dan sejukkan pada suhu bilik.
  5. Bila sudah sejuk, berikan sekitar 10ml hingga 20ml kepada kucing yang sakit pada waktu pagi dan malam.

Air rebusan lebihan boleh disimpan di dalam peti sejuk tetapi pastikan tidak lebih daripada dua minggu kerana khasiatnya akan hilang.

Sumber: Facebook

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI