25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaKesihatanBersaiz kecil tapi akibatkan lebam, gatal-gatal. Inilah ‘phereoca uterella’, ulat yang melekap...

Bersaiz kecil tapi akibatkan lebam, gatal-gatal. Inilah ‘phereoca uterella’, ulat yang melekap di dinding rumah

Kelihatan aneh dan pelik, anda pastinya pernah melihat ulat bersaiz kecil ini yang sering melekap pada dinding dan perabot di rumah bukan?

Ada yang tidak tahu sebenarnya ia adalah spesies ulat yang berupaya menyebabkan benjol, lebam dan gatal-gatal pada tubuh manusia.

Ulat tersebut, ‘phereoca uterella’ mampu menyebabkan kesan lebam akibat daripada luka gigitannya walapun sebesar jarum sahaja.

Kesan lebam itu juga difahamkan mungkin bertahan sehingga berminggu-minggu lamanya. Biasanya ulat ini akan meninggalkan bulu di tempat yang digigit atau disengat.

Bulu itulah yang akan menyebabkan lebam dan bengkak, dengan rasa sakit dan gatal yang teruk. Kebiasaannya gatal yang disebabkan oleh ulat ini boleh dirawat dengan menyapu ubat gatal.

Larva didalamnya itu tinggal di dalam cengkerang yang membentuk sarung pipih. Manakala kepompongnya di bahagian luar pula berfungsi untuk proses metamorfosis menjadi kupu-kupu.

Kepompongnya juga terdiri daripada serat sutera yang bercampur dengan pasir dan debu, malah juga daripada tanah.

Lazimnya, kepompong itu mempunyai jalan keluar daripada depan atau belakang ataupun di kedua-dua arah bagi memudahkan pergerakan masuk dan keluar larva.

Sungguhpun begitu, larva berkenaan hanya keluar separuh daripada badannya dan tidak akan keluar sepenuhnya jika mahu mencari makan.

Menurut sumber, larva ini yang menjadi kupu-kupu dengan panjang sekitar 13 milimeter akan menghasilkan telur sebanyak 200 biji dalam satu kitaran telurnya.

Telur yang menetas akan menjadi ulat sebegini dan tinggal di tempat yang tersembunyi di rumah manusia.

Ulat ini juga gemar memakan fabrik kain dan sering kali melekat pada sarang labah-labah, memandangkan ia suka memakan labah-labah kecil.

Oleh kerana haiwan ini gemarkan suhu yang hangat, jadi anda perlulah sentiasa periksa lokasi tersembunyi dan hangat dengan kerap ya!

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI