28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaGaya HidupInovasi ‘Crossing Arm’ di AS dan Kanada elak murid dilanggar bas, wajar...

Inovasi ‘Crossing Arm’ di AS dan Kanada elak murid dilanggar bas, wajar dicontohi

Terdahulu, Malaysia digemparkan dengan berita mengenai murid Tahun 1 yang maut selepas dilanggar van sekolah yang dinaikinya di hadapan sebuah tadika.

Insiden itu ternyata membuka mata semua pihak, khasnya ibu bapa yang begitu bimbang mengenai keselamatan anak masing-masing dalam menggunakan perkhidmatan bas mahupun van sekolah.

Seorang pengguna di Facebook, Abudi Alsagoff dalam pada itu turut berkongsi satu inovasi yang menjadi amalan penyedia bas sekolah di Amerika Syarikat dan Kanada.

Perkara ini dirasakannya perlu diterapkan di negara kita. Di kedua negara terbabit, bas dengan ‘crossing arm’ digunakan secara meluas.

Lazimnya, ‘crossing arm’ pada bas merujuk kepada peranti wayar atau plastik yang dipasang secara memanjang di bahagian hadapan sebelah kanan bas.

Ketika itu, pintu yang dibuka bagi memuatkan atau memunggah dan membentuk seperti penghalang.

Inovasi ini akan memastikan kanak-kanak yang perlu menyeberang jalan, berdiri beberapa kali di hadapan bas itu sebelum mula menyeberang jalan.

Dalam keadaan ini, pemandu bas juga dapat melihat mereka semasa mereka melintas, sekaligus mengelakkan titik buta (blind spot) di hadapan bas.

Terdapat satu lagi inovasi di sana apabila mereka menggunakan tanda ‘STOP’ (BERHENTI) di tepi bas. “Bila bas berhenti, ia akan terbuka keluar daripada sisi bas 6-10 kaki, lengkap dengan kelipan lampu merah”.

Ia bertujuan untuk memastikan pemandu daripada kedua-dua arah berhenti hingga kesemua murid turun dengan selamat untuk melintas jalan raya.

Bukankah kaedah yang diamalkan di Amerika dan Kanada ini jauh lebih selamat? Semoga perkongsian ini diambil serius oleh pihak-pihak berwajib.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI