25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya Hidup4 Jenis minuman enak yang penuh dengan khasiat dan baik untuk kesihatan

4 Jenis minuman enak yang penuh dengan khasiat dan baik untuk kesihatan

Semua orang tahu tentang kepentingan minum air secukupnya setiap hari. Untuk sentiasa kekal hidrasi kita disarankan untuk minum 8 gelas air kosong sehari. Namun begitu, ramai yang tidak gemar dengan air kosong malah mereka lebih memilih untuk menikmati air manis yang tinggi kandungan gulanya.

Air penting untuk tujuan nyahtoksik, jadi buat anda yang tidak suka minum air kosong, anda mungkin boleh mencuba beberapa jenis resipi air ini. Ianya bukan sahaja lazat malah apa yang penting ianya juga sihat dan baik untuk tubuh.

  1. Lemon Pudina Klasik

Jika sebelum ini anda lebih suka dengan minuman karbonat, mungkin kali ini anda boleh mula ubah selera dengan menikmati sesuatu yang lebih segar. Jadi, anda boleh cuba untuk menikmati air bersama dengan daun pudina. Kalau mahu sedap lagi, potong buah oren atau lemon dan rendamkan bersama daun pudina. Ianya bukan sahaja baik untuk penghadaman, malah akan membuatkan anda lebih segar lebih-lebih lagi jika anda sedang kepenatan!

  1. Lemon Timun

Potong timun bulat-bulat atau hiris panjang, rendam dalam air bersama hirisan lemon bersama kulitnya dan anda sudah boleh menikmatinya. Apa yang istimewa tentang resipi ini boleh menyihatkan dan mencantikkan kulit anda.

Tidak hanya mencantikkan kulit, jika anda sering minum air ini anda boleh membantu mengekalkan metobolisme badan, jadi anda tidak akan mengalami masalah untuk membuang bahan yang tidak diperlukan oleh badan.

  1. Lemon Halia

Musim panas adalah antara waktu-waktu yang sukar untuk memastikan suhu badan tidak terlalu panas. Jadi, untuk mengelakkan badan terlalu panas anda boleh nikmati air lemon bersama halia.

Potong beberapa hirisan lemon bersama beberapa hirisan halia dan rendam dalam air untuk mengeluarkan haba yang terkumpul dalam badan. Halia juga boleh melancarkan peredaran darah dalam tubuh.

  1. Air Lemon/Lemonade

Terlalu lama terdedah kepada terik matahari boleh membuatkan kulit anda mula mengalami keduatan, kering dan gelap. Namun, jangan risau kerana anda boleh menambah kandungan vitamin C kepada kulit dengan mengamalkan minum air lemon terutama ketika waktu panas.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI