28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaYouTube umum akan mula sembunyi kiraan ‘Dislike’ untuk semua kandungan video

YouTube umum akan mula sembunyi kiraan ‘Dislike’ untuk semua kandungan video

YouTube telah mengumumkan akan menyembunyikan kiraan ‘Dislike’ atau ‘Tidak Suka’ pada semua videonya, dengan mendakwa pihaknya mahu menangani ‘gangguan ke atas pencipta kandungan’.

Pada 10 November, syarikat milik Google itu berkata pihaknya akan menjadikan metrik secara peribadi selepas mengujinya pada awal tahun dan melihat penurunan dalam bilangan yang dipanggil “samseng dislike” atau ‘pembuli siber’.

Butang ‘like’ atau ‘suka’ dan kiraannya akan kekal dalam paparan, menurut YouTube, yang memuat naik tangkap layar rupa baharu itu. Butang ‘dislike’ menunjukkan tiada kiraan.

Gambar Hiasan / Unsplash

“Kami juga mendengar secara langsung daripada pencipta kandungan yang lebih kecil dan mereka yang baru bermula ketika mereka menjadi sasaran secara tidak adil oleh tingkah laku ini dan kajian kami mengesahkan bahawa perkara ini berlaku pada sebahagian besar untuk saluran yang lebih kecil,” kata YouTube dalam hantaran blog.

Firma itu membuat kesimpulan berdasarkan analisis, bahawa ia akan menjadikan “kiraan ‘dislike’ secara peribadi pada keseluruhan saluran YouTube, tetapi butang ‘dislike tidak akan hilang,” yang bermula secara beransur-ansur untuk bergerak serta-merta.

Pemuat naik video “masih akan dapat melihat kiraan ‘dislike’ mereka yang tepat dalam YouTube Studio, bersama-sama dengan metrik sedia ada yang lain, jika mereka ingin memahami prestasi kandungan mereka,” kata hantaran blog itu, sambil menambah bahawa mereka mahu “mencipta inklusif dan persekitaran yang penuh hormat di mana pencipta kandungan berpeluang untuk berjaya dan berasa selamat untuk meluahkan perasaan dan pandangan mereka.”

Paparan Skrin / YouTube Official Blog

“Penonton masih boleh tidak menyukai video bagi menyesuaikan cadangan mereka dan berkongsi maklum balas secara peribadi dengan pencipta kandungan,” katanya.

Tetapi pencipta kandungan yang kecil tidak semestinya tertakluk kepada orang yang tidak menyukai video mereka secara beramai-ramai.

Pada tahun 2018, YouTube menyiarkan video paling tidak disukai apabila memuat naik YouTube Rewind, imbasan kembali video. Dengan 221 juta tontonan, video itu mempunyai 19 juta ‘dislike’.

Beberapa pengulas di Twitter mencadangkan YouTube bertindak mengalih keluar ciri ‘dislike’ kerana video Rumah Putih sering melihat lebih banyak ‘dislike’ berbanding ‘like’. Pada April 2021, YouTube memadam kira-kira 2.5 juta ‘dislike’ daripada beberapa video pentadbiran Biden, menurut laporan The Epoch Times.

Logo Google and YouTube di Los Angeles pada 21 November 2019. (Gambar oleh Robyn Beck / AFP / Getty Images)

Saluran itu telah menyiarkan lebih daripada 300 video yang mendapat kira-kira 3.7 juta ‘dislike’, menurut data yang diterbitkan di laman web 81m.org pada bulan April. YouTube pada masa itu, telah memadamkan kira-kira 8,000 ‘dislike’ untuk setiap video secara purata, menurut data.

“Kami mempunyai polisi dan sistem untuk memastikan penglibatan di YouTube adalah asli dan sahih, juga mengalih keluar sebarang metrik penipuan,” kata jurucakap YouTube kepada The Epoch Times melalui e-mel pada ketika itu.

Sementara itu, pengumuman terbaru YouTube pasti akan mencetuskan tuduhan penapisan untuk menyekat pandangan dan perbezaan pendapat. Walaupun YouTube dan Google telah lama dituduh berat sebelah politik, firma itu berkata platform mereka direka untuk neutral atau berkecuali dari segi fahaman politik.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI