28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaBerita UtamaPakar kesihatan jangka akan wujudnya gelombang baharu Covid-19 menjelang hujung tahun ini

Pakar kesihatan jangka akan wujudnya gelombang baharu Covid-19 menjelang hujung tahun ini

KUALA LUMPUR: Negara dijangka akan menyaksikan peningkatan kes Covid-19 dan munculnya satu gelombang baharu menjelang hujung tahun ini jika ramai yang masih enggan mengambil suntikan dos penggalak.

Menurut Pakar Kesihatan Awam, Dr Farhan Rusli, orang ramai perlu memandang serius terhadap pengambilan dos penggalak atau ‘booster shot’ kerana ia akan memberi lebih imuniti ke atas seseorang individu.

“Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka ini, ia unik kerana ia akan berlaku pada hujung bulan November dan pada waktu yang sama, kita tahu sudah berjuta rakyat Malaysia yang telah menerima dua suntikan vaksin.

“Juga, kita tahu selepas tiga hingga enam bulan selepas penerimaan dos penuh, kadar imuniti seseorang bakal menurun pada paras lebih kurang 29 peratus sahaja.

“Jadi, kita akan nampak satu gelombang yang akan berlaku hujung tahun ini dan akan memasuki kepada tahun 2022 pula kenaikan kes itu akan terus berlaku,” ujarnya.

Menurutnya lagi, antara cara untuk memastikan gelombang yang bakal berlaku itu tidak menjejaskan sistem kesihatan awam ialah orang ramai perlu segera pengambilan dos penggalak.

“Kita harus memastikan mereka (rakyat) menerima dos penggalak sebelum waktu imuniti mereka terus menurun,” tambahnya lagi.

Beliau pada masa sama menganggap PRN Melaka yang akan tiba sebagai salah satu ukuran atau penterjemahan bagi melihat sama ada rakyat memahami tentang bahayanya risiko berkumpul ketika pandemik masih lagi wujud.

“Saya sebenarnya amat gembira, apabila PRN Melaka ini dilaksanakan kerana di sini selepas dua tahun kita menghadapi Covid-19 di negara kita.

“Kita boleh tengok apa penterjemahan atau informasi dan ilmu yang telah kita berikan kepada rakyat, adakah mereka memahami?

“Jadi apabila kita tengok PRN Melaka ini, kita nampak memang mereka (individu yang berkumpul) tidak faham sebenarnya, ataupun mereka tidak peduli.

“Oleh kerana itu, mereka masih lagi berkumpul, mereka masih lagi sarapan sampai empat kali sehari, bayangkan jika seseorang yang bertanding itu merupakan super spreader, jadi dia makan empat kali sarapan dalam satu hari, dia akan merebakkan virus itu di empat tempat yang berbeza.

“Jadi, benda-benda ini yang harus kita tengok dan faham bahawa orang masih lagi tidak peduli tentang seriusnya perkara Covid-19 ini di kalangan masyarakat.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI