26.7 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 7, 2022
Utama Gaya Hidup Suami jatuh dan strok, wanita ini cekal uruskan suami dan melatihnya mengeja...

Suami jatuh dan strok, wanita ini cekal uruskan suami dan melatihnya mengeja semula

Bukan mudah untuk mengecapi kebahagiaan dalam kehidupan berumahtangga. Pasti akan ada sahaja dugaan menimpa untuk menduga kekuatan sesebuah perkahwinan tersebut sama ada dari segi kewangan, keluarga, kesetiaan pasangan, tahap kesihatan dan lain-lain lagi.

Baru-baru ini telah tular kisah mengenai seorang isteri yang sanggup menjaga suaminya yang diserang strok akibat jatuh di tempat kerja. Menurut Syazwani, 27 tahun, suaminya mengalami strok separuh badan (belah kanan) dan tidak dapat bertutur sejak insiden itu.

“Saya percaya Allah tidak akan menguji di luar kemampuan hamba-Nya dan saya cuba kuat kerana tahu ramai lagi di luar sana yang lebih dahsyat ujiannya,” kata ibu kepada dua anak ini.

Mendirikan rumah tangga sejak lima tahun lalu, Syazwani memaklumkan bahawa suaminya, Shahrul Liza merupakan tunjang dalam keluarga. Namun sejak kemalangan pada 3 Ogos itu, dialah yang harus mengambil alih tugas suaminya dalam menguruskan keluarga.

“Suami saya tidak mengalami simptom kerana pagi sebelum kejadian, dia sempat bersarapan dan menghadiri mesyuarat bersama abah (Adnan Sahat, 53 tahun). Bagaimanapun, saya dikejutkan dengan panggilan memaklumkan suami terjatuh di tandas dan pengsan”.

Menurut doktor yang merawat, berlaku pendarahan pada otak sekali gus menjadi salah satu punca mengapa Shahrul diserang strok. Selain itu, keletihan kerana menghadap komputer terlalu lama dan bermain permainan video turut menjadi salah satu faktor.

Syazwani turut dibantu oleh ibunya dalam menjaga anak-anak sementara dia sibuk menguruskan suami. Jelasnya, dia perlu melatih suaminya untuk mengeja dan menaip di telefon bimbit atau papan tulis sekiranya inginkan sesuatu. Malah, keadaannya kini beransur pulih apabila suaminya kini boleh duduk di kerusi roda dan makan seperti biasa.

“Apa pun, saya akan terus menjaganya selagi terdaya dan berharap dia sihat semula kerana menurut doktor, suami kemungkinan boleh sembuh dalam tempoh setahun”.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI