26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 24, 2023
UtamaNasionalBapa dakwa mayat bukan anaknya, PDRM pula tegaskan hasil DNA menunjukkan ia...

Bapa dakwa mayat bukan anaknya, PDRM pula tegaskan hasil DNA menunjukkan ia milik Nurin Jazlin

Hasil ujian asid deoksiribonukleik (DNA) yang dilakukan pada mayat mangsa pembunuhan kejam 14 tahun lalu mengesahkan bahawa ia milik Nurin Jazlin Jazimin, tegas Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menurut Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kassim, perkara itu dijelaskan selepas laporan polis terbaru dilakukan bapanya yang mendakwa bahawa ada petunjuk baharu dalam kes anaknya.

“Pegawai penyiasat kanan sudah memanggilnya bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai laporannya itu”.

Sementara itu, seorang individu warga Indonesia yang mendakwa mempunyai maklumat berhubung kes ini turut diminta pihak polis untuk tampil membantu siasatan.

Difahamkan bahawa bapa mangsa sudah dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul jam 2 petang 27 Oktober lalu bagi merakam percakapannya.

Jelas bapa mangsa, maklumat terbaru mengenainya itu dimaklumkan kepada pihak polis, berserta dengan foto yang diberikan warga Indonesia yang menunjukkan kemungkinan suspek penculikan.

“Pegawai polis akan menyiasat maklumat terbaru dan akan menyemak sama ada lelaki tersebut masih bekerja dalam bidang perkapalan”.

Bahkan pegawai penyiasat turut difahamkan bersedia untuk ke Indonesia jika perlu bagi menyelesaikan kes ini.

Individu yang menyerahkan foto lelaki tersebut mendakwa bahawa lebih 90% wajah suspek itu adalah sama dengan lakaran fotofit yang telah diedarkan polis sebelum ini.

“Saya cuma berharap kes ini dapat diselesaikan demi keadilan buat anak kerana itu yang lebih penting”, ujar bapa mangsa.

Terdahulu, bapa mangsa mendakwa bahawa mayat kanak-kanak perempuan yang dijumpai dalam keadaan tragis di dalam beg sukan pada 17 September 2007 itu bukanlah anaknya.

Menurutnya, saiz gigi pada mayat mangsa adalah berbeza, malah terdapat tahi lalat hidup pada paha serta ketiadaan parut suntikan pelalian Bacillus Calmette–Guerin (BCG).

Info daripada warga Indonesia itu turut memberitahunya bahawa Nurin Jazlin telah diculik dan dibawa suspek yang juga warga Indonesia ke negara terbabit.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI