26.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 25, 2024
UtamaGlobalSegera letak telefon bimbit, tindakan si abang segera peluk adik tatkala gempa...

Segera letak telefon bimbit, tindakan si abang segera peluk adik tatkala gempa bumi raih pujian netizen

Tiba tanpa amaran, kehadirannya juga sering kali tidak dijangka dan diketahui akan masa dan lokasi di mana ia berlaku – itulah gempa bumi.

Kita sememangnya bertuah kerana jarang sekali berdepan dengan gempa bumi di Malaysia berbanding dengan negara-negara jiran yang lain.

Baru-baru ini, tular akan satu video yang menunjukkan dua orang kanak-kanak yang berpelukan antara satu sama lain tatkala gegaran dirasai.

Kejadian itu dipercayai berlaku di Taiwan dan ia dikongsikan oleh seorang pengguna di laman Facebook, Mei-mei Peng.

Gempa tersebut difahamkan berlaku pada waktu petang, di mana dua orang kanak-kanak tersebut pada ketika itu sedang bermain telefon bimbit di ruang tamu rumah mereka.

Tatkala berlaku gegaran, kedengaran si abang segera memanggil adiknya lalu mereka berdua bergegas duduk di sofa sambil berpelukan.

Menurut individu berkenaan, dua beradik tersebut kerap berkelahi pada waktu biasa. Lumrahlah adik-beradik bukan? Mestilah ada gaduh-gaduh manja..

Namun pada ketika itu, rasa tanggungjawab si abang menebal untuk melindungi dan menenangkan adiknya sungguhpun mereka kerap bergaduh.

Jika situasi sama berlaku pada orang dewasa, tentunya kita juga akan rasa cemas dan gementar memikirkan apa yang bakal berlaku seterusnya.

Mujurlah si abang ini cepat bertindak – mengenepikan telefon bimbit dan segera mendapatkan adiknya.

Semoga tindakan bijak si abang ini dapat membuka mata kita untuk mendidik anak-anak kita melakukan perkara yang sama juga jika berdepan situasi ini.

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI