30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaGlobal20 individu dipenjara ekoran hotel untuk kuarantin runtuh di China

20 individu dipenjara ekoran hotel untuk kuarantin runtuh di China

China memenjarakan 20 individu kerana rasuah menyebabkan hotel yang digunakan untuk kuarantin runtuh di China pada tahun lalu.

Kejadian itu menyebabkan kemarahan umum di dalam talian memandangkan standard bangunan yang buruk di negara berkenaan.

Gara-gara kejadian itu, 29 mangsa dilaporkan mati manakala 50 lagi cedera apabila Hotel Xinjia di bandar Quanzhou, China runtuh.

Ketika itu, hotel 66 bilik berkenaan menampung puluhan individu yang diperintahkan untuk kuarantin setelah mereka melawat kawasan yang tinggi kadar jangkitan kes COVID-19.

Siasatan rasmi kemudian mendapati 3 tingkat telah ditambah secara haram pada struktur 4 tingkat yang asal, serta juruaudit keselamatan telah bekerjasama dengan pemilik hotel untuk membuat laporan palsu mengenai bangunan itu.

Pemilik hotel, Yang Jinqiang telah dijatuhi hukuman penjara 20 tahun kerana menyebabkan kemalangan serius, memalsukan dokumen rasmi serta menawarkan rasuah.

Manakala 12 individu lain dijatuhi hukuman penjara antara 2 setengah tahun hinggalah 13 tahun atas kesalahan serupa.

Selain itu, tujuh pegawai awam dijatuhkan hukuman penjara antara dua tahun dan lebih dari enam tahun kerana melakukan jenayah termasuk rasuah dan pengabaian tugas.

Pengguna media sosial pada masa yang sama turut mengecam kelaziman bangunan China yang dibina dengan teruk kekerapan runtuh yang relatif.

Bangunan runtuh ataupun kemalangan sebegitu adalah perkara lazim yang berlaku di China, lazimnya disebabkan oleh standard pembinaan yang lemah.

Pada bulan Julai lalu, sebuah hotel bajet di bandar timur Suzhou juga runtuh dan meragut 17 nyawa.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI