26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 24, 2023
UtamaInspirasiRakun ini masih jenguk ‘ibunya’ biarpun sudah 3 tahun berlalu

Rakun ini masih jenguk ‘ibunya’ biarpun sudah 3 tahun berlalu

Pencinta haiwan lazimnya tidak sanggup membiarkan apa-apa jenis haiwan dibiarkan begitu sahaja, lebih-lebih lagi jika masih kecil.

Itulah yang dirasai oleh wanita bernama Nikki Robinson ini apabila dia ternampak seekor rakun yang hanya berusia 4 minggu bersendirian di tepi sebatang jalan pada suatu hari.

“Ia amat menyentuh hati saya. Saya tidak boleh membiarkan sahaja ianya berlaku”, kata Nikki. Oleh kerana Nikki agak sibuk bekerja, ibunya Linda membantu memberikan susu pada rakun terbabit.

Rakun yang diberi nama Little Hands itu diberikan susu menerusi botol sebanyak 5 kali sehari, sekaligus membuatkan Linda berasa bahawa dialah ibu kepada Little Hands.

“Kali pertama ibu saya menyuapkan botol susu padanya, dia berasa ‘cair’ melihat Little Hands. Ibu saya menjaganya dengan rapi. Little Hands sukakan sentuhan maka dengan itu, ikatan antara mereka tercipta”.

Namun demikian, Linda enggan menghalang Little Hands pulang ke habitat asalnya jika rakun itu membesar dengan sihat dan baik.

“Little Hands dibiarkan hidup di luar rumah. Ibu saya meletakkan makanan di luar untuknya. Little Hands bebas ke mana sahaja dan pulang untuk makan sehinggalah dia sudah bersedia untuk meninggalkan kami”.

Sungguhpun sudah bebas hidup di alam liar, Little Hands masih lagi menjenguk keluarga angkatnya itu. Malah rakun comel itu masih lagi manja dan mesra.

“Pernah sekali ibu saya duduk di buaian di luar, Little Hands datang dan duduk di sebelahnya. Apa yang Little Hands mahukan adalah usapan pada dagu dan tubuhnya”.

Pejam celik, sudah 3 tahun Little Hands hidup sendiri di alam liar namun dia masih lagi pulang ke rumah keluarganya itu untuk mendapat pelukan daripada ‘ibunya’.

Difahamkan bahawa Linda turut membawa pulang anak rakun yang ditinggalkan sendirian untuk dijaga buat sementara waktu, samalah seperti Little Hands.

Pada setiap tahun, rakun-rakun tersebut akan dilepaskan semula ke habitat asal dan mereka masih lagi pulang ke rumah Linda kadang kala untuk melawat ‘ibu’ kesayangan.

“Setiap hari, ibu akan duduk di luar dan menunggu. Walaupun kesemua rakun itu sudah pun besar, mereka akan tetap melawat ibu. Ia menggembirakan ibu saya”.

Malah kesemua rakun itu juga sayangkannya. Terima kasih Linda, sifat penyayangnya ternyata memberi sinar hidup buat haiwan-haiwan tersebut.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI