26.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, August 10, 2022

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasiWanita ini jadi rakyat Malaysia pertama alih suara untuk anime Funimation

Wanita ini jadi rakyat Malaysia pertama alih suara untuk anime Funimation

Jika anda merupakan penonton setia animasi BoBoiBoy versi alih suara bahasa Inggeris, pasti anda sudah biasa mendengar suara watak ‘Ying’ bukan?

Inilah Chan Su Ling – pelakon suara disebalik watak tersebut. Malah cukup membanggakan apabila Chan kini merupakan rakyat Malaysia pertama yang akan mengalih suara untuk anime.

Anime yang dimaksudkan adalah siri manga ‘Kageki Shojo’ yang bertemakan hidup sebagai pelajar sekolah dan ini adalah kali pertama rakyat Malaysia berkecimpung dalam seni alih suara di Amerika.

Laporan daripada The Magic Rain mengatakan bahawa dia akan menyumbang suara untuk beberapa watak dalam siri Kageki Shojo di bawah kelolaan Funimation yang akan datang.

Funimation adalah sebuah syarikat hiburan utama yang mengkhususkan alih suara serta mengagihkan anime Jepun.

Menurut perkongsian daripada Chan sendiri, dia akan memainkan watak sebagai ibu Akiya serta beberapa suara untuk pelajar di dalam siri anime tersebut.Difahamkan bahawa Chan sudah menyumbangkan suaranya sebanyak 19 kali di dalam bidang animasi sepanjang kariernya.

Selain suara untuk watak Ying dan Kikita dalam BoBoiBoy, Chan turut melakonkan watak Dira dalam Rimba Racer dan juga suara untuk beberapa permainan di Amerika.

Selain berbahasa Inggeris, Chan turut menyumbangkan suaranya untuk siri anime Cardcaptor Sakura dan Chibi Maruko-Chan dalam bahasa Melayu.

Menurut sumber, Chan fasih di dalam bahasa Inggeris dan Melayu, malah berkemampuan untuk mengalihkan suara dalam asas bahasa Kantonis dan Jepun.

Selain itu juga, Chan turut bekerja untuk iklan beberapa jenama terkemuka seperti Maxis, Nippon Paint, Digi, Maybelline, Kotex, Samsung, KFC, AIA, Dutch Lady, Suria KLCC, IKEA dan banyak lagi.

Tahniah Chan!

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI