26.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 5, 2023
UtamaGaya HidupMelombong kristal Amethyst pasti mengujakan apabila menemui antara yang terbesar dan bernilai...

Melombong kristal Amethyst pasti mengujakan apabila menemui antara yang terbesar dan bernilai tinggi dalam koleksi

Kristal Amethyst merupakan permata berwarna ungu yang biasa dilombong secara besar-besaran di Brazil, Uruguay, Rusia, dan Zambia. Juga dikenali batu kelahiran bulan Februari dan permata ketenangan, kepentingan memiliki Amethyst dikatakan termasuk menghilangkan tekanan serta meningkatkan kesabaran dan ketenangan dalaman.

Sekumpulan pelombong dan pemburu batu kristal dari The Crystal Collector bersama rakan mereka Jake Tubbs telah menemui batu kristal Amethyst antara yang terbesar dalam koleksi mereka di satu lokasi berdekatan anak sungai di Carolina Selatan, Amerika Syarikat.

Facebook

Perasaan yang mengujakan apabila mereka menemuinya, “Oh Tuhan, ini antara rekod yang terbesar!!!”

Dalam gumpalan lumpur, tanah dan batu yang digali di tepi sungai itu terdapat kristal berharga berwarna ungu Amethyst, dengan kilauan ungu cerah sehingga ke warna ungu lebih gelap.

Facebook

Ketika kotoran lumpur dan tanah dibersihkan, kelihatan permukaan kristal Amethyst memantulkan cahayanya dengan kilauan warna ungu yang cantik dan mempesonakan.

Facebook

Amethyst adalah yang paling berharga dalam kalangan kuarza dari segi kecantikannya. Pada asalnya, kecantikan ini dianggap unik dibandingkan dengan batu permata Sapphire, Berlian, Rubi, dan Zamrud yang belum digilap.

Nilai Amethyst masih tinggi pada titik harga yang lebih berpatutan, walaupun tidak semahal batu permata lain.

Facebook

Berbanding beberapa batu permata lain, Amethyst merupakan batu perhiasan diri dan kediaman yang sangat popular. Walaupun kluster geode dan kristal kini lebih umum, penemuan Amethyst masih merupakan pemandangan indah yang menakjubkan. 

Cara pengendalian kluster geode atau kristal ini dapat meningkatkan nilainya sekiranya kristal yang ditemui itu lebih besar. Sekiranya terdapat kristal yang terkelupas atau rosak di dalam kluster, ini akan menurunkan nilai Amethyst.

Facebook

Menurut Moon Magic, harga standard sama ada dengan ukuran borong atau menurut gred A hingga D untuk kristal Amethyst ketika pembelian borong adalah dalam anggaran US$10 (RM41.56) sehingga US$100 (RM415.60) per kilogram.

Facebook

Warna Amethyst memainkan peranan yang besar dalam penentuan harga. Daripada pelbagai warna ungu Amethyst, batu permata yang berwarna lebih gelap itu adalah lebih berharga. Bermakna semakin gelap warna ungu itu, semakin bernilai tinggi permata Amethyst.

Facebook

Namun tidak semestinya hanya kerana warna ungu itu gelap, ia akan berharga. Pengecualian sekiranya warna ungu kelihatan gelap dalam cahaya yang rendah. Seseorang perlu bersedia membayar antara tiga hingga lima kali ganda untuk kristal Amethyst yang lebih gelap berbanding yang berwarna ungu cerah dan lebih ringan.

Facebook

Di sini, Jake Tubbs@beawildthing bersama gandingan pasukan The Crystal Collector menemui kristal Amethyst berwarna gelap dan cerah dalam satu kluster geode yang terbesar untuk koleksi mereka, dan sudah pasti ia ada yang bernilai tinggi.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI