25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBisnes & EkonomiTengku Zafrul : Ekonomi Malaysia akan dibuka sepenuhnya menjelang penghujung 2021

Tengku Zafrul : Ekonomi Malaysia akan dibuka sepenuhnya menjelang penghujung 2021

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata bahawa ekonomi Malaysia akan dibuka sepenuhnya menjelang akhir tahun ini, sebelum kembali kepada kadar pertumbuhan pra-wabak pada tahun hadapan.

Kadar pertumbuhan Malaysia dijangkakan pada 5.8% dan 6.0% persen pada tahun 2022 oleh Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), tambah Tengku Zafrul.

“Prestasi ini akan disokong oleh normalisasi aktiviti ekonomi domestik secara beransur-ansur dan juga kesan positif daripada impak peningkatan permintaan luaran yang berterusan”.

Pemacu pertumbuhan tambahan akan merangkumi peningkatan kapasiti pengeluaran berkaitan komoditi, kitaran peningkatan teknologi global dan kemajuan projek infrastruktur besar yang lebih cepat dengan kesan pengganda yang tinggi.

“Sebagai ekonomi yang berorientasikan perdagangan, nasib kita terikat dengan prospek rakan dagang terpenting kita. Prestasi pertumbuhan baru-baru ini di Singapura, Amerika dan China pada separuh pertama tahun 2021 memberi pertanda baik untuk pemulihan ekonomi kita sendiri pada bulan-bulan mendatang”.

Namun menurutnya, tinjauan prospek pertumbuhan global IMF baru-baru ini untuk tahun 2021 mencerminkan cabaran ketidaksetaraan vaksin dan menormalkan kegiatan sosio-ekonomi, terutama di negara-negara yang sedang berkembang dan membangun.

“Munculnya tekanan inflasi, yang digabungkan dengan kekurangan segalanya – gas asli hingga cip mikro, menimbulkan cabaran untuk pemulihan global yang lancar. Walaupun menghadapi cabaran ini, saya yakin bahawa kita berada di puncak pemulihan, didorong oleh Pelan Pemulihan Negara (PPN), Belanjawan 2022 yang akan datang dan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12) yang baru diumumkan”.

Tambah beliau, jalan menuju pemulihan bermula dengan Pelan Pemulihan Negara (PPN), satu pendekatan komprehensif untuk memelihara nyawa dan membolehkan ekonomi dibuka dengan selamat.

Diperkenalkan pada bulan Jun, PPN mencerminkan pendekatan kerajaan dan seluruh negara dengan perkembangan terkini termasuk peruntukan perjalanan antara negeri dan luar negeri bagi mereka yang diberi vaksin sepenuhnya, selain usaha berterusan untuk mengurangkan prosedur operasi standard (SOP) kepada hanya 10.

“Perkembangan ini berdasarkan program vaksinasi yang mantap, dengan Malaysia ketika ini merupakan salah satu negara dengan kadar vaksinasi terpantas di dunia”. Sehingga 13 Oktober tahun ini, lebih daripada 21 juta orang atau lebih daripada 90% populasi dewasa di negara ini lengkap divaksinasi.

“InsyaAllah, kita berada di landasan yang betul untuk mencapai hampir 100% populasi dewasa lengkap divaksinasi pada akhir bulan ini. Kita juga telah mula memberi vaksin kepada remaja – lebih 74% mereka yang berumur 12 hingga 17 tahun menerima sekurang-kurangnya satu dos”.

Tengku Zafrul mengatakan evolusi PPN seterusnya akan mempersiapkan Malaysia untuk menjalani kehidupan normal seterusnya dengan COVID-19 sebagai endemik.

Kerajaan menurutnya juga akan memperkenalkan 8 pakej bantuan sebagai tambahan kepada Belanjawan 2021 sepanjang wabak tersebut.

“Secara keseluruhan, lebih RM340 juta telah disalurkan pada September 2021, menyelamatkan 2.7 juta pekerjaan sambil menguntungkan lebih 20 juta orang dan 2.4 juta perniagaan”.

Katanya lagi, lebih kurang RM300 bilion baki yang ada untuk tahun ini, termasuklah bantuan langsung bernilai RM10 bilion untuk golongan B40, M40, pekerja gig, golongan miskin tegar dan kepada penganggur.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI